Recept: goudgele pruimen-frangipaneroomtaart

gele pruimen franginpanetaart

Recept: goudgele pruimen-frangipaneroomtaart

Wat doe je als je een pruimenboom in je tuin hebt staan en je zelf al een heleboel potten jam, taarten en andere lekkere dingen met deze pruimen hebt gemaakt? Een kennisje van mij heeft een prachtige goud-gele pruimenboom in haar tuin staan, waarvan ze een overvloed aan pruimen oogsten. Een heerlijke zoete oogst uit eigen tuin! Het is volop zomer en dat betekend dat er nu volop pruimen te verkrijgen zijn in verschillende soorten en smaken. Je kunt er heerlijke jam van maken, of een lekkere pruimenchutney (lekker voor het najaar bij een stukje pittige kaas) of een pruimenlikeur. En wij maakten er een heerlijke pruimen-appeljam van die we gebruikte voor deze zomerzoete goud-gele pruimen- frangipaneroomtaart.

gele pruimen franginpanetaartRecept: pruimen-frangipaneroomtaart

Voor de bodem:
voor circa 1 kg deeg (2 taarten, ik maak vaak extra deeg, makkelijk om in te vriezen)

  • 360 g zachte boter
  • 185 g suiker of 140 g poedersuiker
  • 1 ei
  • 440 g bloem
  • mespunt zout

 

Voor de room:

  • 350 ml melk
  • 3 eieren
  • 50 gr suiker
  • 30 gr maizena
  • vanille stokje

 

Voor de frangipaneroom

  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ citroen, rasp
  • evt. 2 eetlepels likeur (bv cointreau of amaretto)

 

Verder:

  • flink wat pruimen, gehalveerd en ontpit
  • voor op de bodem zelfgemaakte pruimenjam (zie recept onderaan de blog)
  • amandelschaafsel

 

Maak eerst het deeg (Het recept voor het deeg komt uit het boek Sweet Indulgence). Het is makkelijk te maken en heeft een heerlijke knapperige korst. Het is voor een grote hoeveelheid deeg – voldoende voor 2 taarten van 24 centimeter doorsnede – makkelijk te bewaren door te verdelen in aparte blokken en deze in te vriezen.

Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop het ei erdoor. Voeg de bloem toe met het zout en meng alles snel. Verdeel het deeg met bloem bestoven handen in 2 of meer porties. Gebruik onmiddellijk of bewaar het in plastic folie in de koelkast of diepvries.

Bakken: rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg om de deegroller en leg het deeg voorzichtig in de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg. Verwarm de oven op 160 ̇C. Leg vetvrij bakpapier op de bodem. Leg daar gedroogde bonen of speciale keramische bakbonen in. Bak de bodem 10-15 minuten, tot het deeg net gaar is. Verwijder de vulling en het papier en bak het deeg nog 10-15 minuten of tot het helemaal gaar is en lichtgoud van kleur. Laat het rusten tot verder gebruik.

Maak ondertussen de frangipane. Mix de zachte boter met de suiker, voeg vervolgens de eieren toe/ Daarna boeg je de bloem, snufje zout en citroenrasp toe.

Maak vervolgens de room, door alle ingrediënten bij elkaar te mengen en in een pan met stevige bodem op matig vuur aan de kook brengen. Ik maak meestal van de maizena eerst een papje met een beetje melk om klontjes te voorkomen. Na ongeveer 5 minuten begint de room stevig te worden. Blijf goed roeren. Mocht de bodem aankoeken, roer dan niet teveel over de bodem van de pan.

Verdeel eerst een paar eetlepels pruimenjam over de bodem en vervolgens de frangipane erover en de room. Verdeel de pruimen over de taart en bak de taart nog eens 15-20 minuten.

Laat de taart niet de bruin worden, controleer daarom regelmatig de taart.

Strijk evt. wat pruimenjam over de taart of strooi wat amandelschaafsel erover.

Gele pruimen-appeljam
Voor ong. 4-5 potten jam

  • 750 gr pruimen ontpit
  • 250 gr appels in stukjes gesneden
  • 500 gr geleisuiker speciaal
  • kaneelstokje

Zet een grote pan water, met een paar eetlepels soda op het vuur en breng het water aan de kook. Doe de jampotten en deksels (of de weckpotten, deksels en inmaakringen) in het gekookte water en laat deze minimaal 5 minuten koken. Als je weckpotten gebruikt kunt je de weckpotten en deksels ook steriliseren in de oven, dit kan ook met jampotten maar niet met de deksels van de jampotten.

Spoel de jampotten en de deksels af met water; er kan nog soda op de jampotten en glazen achterblijven. Let op dat je je vingers niet verbrand! Leg een schone handdoek op het keukenblad en zet daar de jampotten en deksels op, als je ze uit de pan halt en laat ze uitlekken.

Breng in een pan de pruimen en de appels met de geleisuiker aan de kook. Laat een kaneelstokje meetrekken voor de smaak. Als de jam dik genoeg is giet dan de jam in de schoongemaakte jampotten. Gebruik evt. een schone metalen trechter zodat je niet knoeit op de rand van de jampot. Vul de jampotten zo hoog mogelijk tot de rand. Sluit ze goed af met de deksels en laat ze ondersteboven afkoelen op een handdoek.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren