Recept: zomerse Italiaanse courgettesoep

Italiaanse courgettesoep

Recept: zomerse Italiaanse courgettesoep

Er zijn weer volop courgettes te oogsten op Tuinderij Eyckenstein. Lekker om te grillen of groene spaghetti mee te maken. Wist je dat je ook courgettes kunt inmaken? Wij maakten er deze zomerse Italiaanse courgettesoep van, heerlijk als lunchgerecht of een lichte zomerse maaltijd met zelfgemaakte kruidige crostini’s.

Courgettes behoren tot de familie van de Cucurbitaceae. Augurk, meloen, komkommer en pompoenen zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De plant Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Eerst genoot de plant vooral bekendheid in Zuid-Europa. Pas vrij recent zijn courgettes ook in onze noordelijke streken bekend geworden.

Ingrediënten voor 6 pers :

  • 1 kg middelgrote courgettes
  • 0,25 dl biologische olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • zeezout en vers gemalen peper
  • 0,5 liter biologische kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 1,4 dl slagroom
  • 1 bosje basilicum, gehakt
  • 1 bosje (blad) peterselie, gehakt
  • 120 g Parmezaanse kaas, vers geraspt

Voor de crostini’s:

  • 6 sneetjes ciabatta, schuin gesneden
  • 115 g zwarte olijven, ontpit en fijngehakt
  • 1 grote verse chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
  • biologische olijfolie extra vergine

Snijd de courgettes over de lengte in vieren en vervolgens in stukjes van 2,5 cm. Verwarm de olie in een pan met een zware bodem. Bak de knoflook en courgettes ongeveer 25 minuten op laag vuur tot ze bruin en zacht zijn. Doe de peper, zout, bouillon erbij en laat nog even pruttelen/ Haal de pan van het vuur.

Pureer driekwart van het mengsel in een keukenmachine. Giet terug in de pan en voeg room, basilicum, peterselie en Parmezaanse kaas toe.

Rooster het brood voor de crostini. Meng de olijven en de chilipeper met wat extra vergine olijfolie en smeer een dikke laag op de crostini. Serveer de crostini op de rand van de borden.

 Tip: garneer met een blaadje basilicum