03 jun Sintjans-uitjes inmaken
Sint Jansuitjes
Wist je dat ingemaakte SintJansuitjes typisch iets uit Utrecht is? De Sint-Jansui is bijna helemaal uit Nederland verdwenen. Oorspronkelijk werd deze ui met adembenemende geur door tuinders in het zogenaamde Koningsdal rondom Utrecht veel geteeld. Dit gebied nabij Amelisweerd heeft tot tweemaal toe uitbreiding van snelwegen overleefd, anders was dit uitje misschien al definitief verdwenen, omdat dan ook de tuinders hadden moeten verkassen.
Oogst
Officieel wordt het uitje begin van de zomer geoogst op Sint Jansdag (24 juni), maar op Tuinderij Eyckenstein hebben we al volop St. Jansuitjes. We bewaren ook enkele uitjes, deze kunnen of in de herfst uitgeplant worden of kun je laten zitten in het uienbed. Het is een kwaliteitsuitje met twee bijzondere eigenschappen: het heeft de kracht om over een afstand van een halve meter de tranen uit je ogen te laten spatten en het blijft na inmaken in tegenstelling tot het sjalotje wit. De Sint-Jansui is (na koken) iets zoeter dan de bosui.
Ingrediënten
• 0,5 kg schoongemaakte St. Jansuitjes
• peperkorrels– mosterdzaad
• takje dille of gedroogde dille
• zout
• teentjes knoflook
• natuurazijn
• uitgekookte glazen potjes met ijzeren deksel (niet al te groot)
Bereidingswijze
Maak de St, Jansuitjes schoon, haal alle velletjes eraf totdat je een mooi uitje over houdt. Snij de worteltjes van het uitje af. Spoel alle schoongemaakte uitjes goed schoon zodat er geen zand meer aan zit.
Doe in een klein pannetje 2/3 hoeveelheid water en 1/3 hoeveelheid azijn. Gezamenlijk moet het vocht genoeg zijn om de uitgekookte potjes te vullen. Doe een klein beetje zout in het water/azijn mengsel en eventueel een schepje suiker. Blancheer de uitjes heel even. Doe in de potjes peperkorrels, koriander,- en mosterdzaad, dille (vers of gedroogd), een door de midden gesneden teentje knoflook en eventueel een jeneverbes.
Doe vervolgens de geblancheerde St. Jansuitjes in de potjes en vul het potje met het water/azijn mengsel tot de rand. Plaats de deksel goed op het potje en zet het potje een aantal minuten op z’n kop. Draai het potje daarna om. Laat de ingemaakte St. Jansuitjes minimaal 3 weken laten staan, dan komen ze goed op smaak.
Tip: als je van echt zure uitjes houdt kan je ook de helft azijn doen en de helft water. In ieder geval niet minder dan 1/3 azijn.