Recept: zomerse yoghurtijsjes met vlierbloesem en bloemen

De zomer is begonnen! En tevens het mooie weer, kom maar op met die mooie zomerdagen! Zomerse avonden met dineetjes in de tuin. Genieten wat er bloeit en groeit in de tuin. Maar ook zo nu en dan lekker lummelen in het gras, de verkoeling opzoeken in het water of de schaduw en dan weer opdrogen in het zonnetje met een lekker zelfgemaakt ijsje. Maak een wildpluk wandeling in de ochtend, heerlijk koken met oogst uit eigen moestuin, een mooi moment om weer nieuwe recepten uit te proberen! Er is op dit moment nog volop vlierbloesem te plukken. Maak er siroop van, en gelijk een paar flesjes extra voor in de voorraadkast. Zie hier voor het recept om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Lekker in een zomers drankje met soda, limoen en komkommer. Of maak deze zomerse yoghurtijsjes en voeg er eetbare bloemen uit de tuin aan toe voor een feestelijk effect!

Ingrediënten

Oogst
handvol zomerfruit
scheutje water
1 el Citroensap
scheutje vlierbloesemsiroop
1 el suiker (of meer naar smaak)

Zomerfruit compote

Doe het zomerfruit, de suiker en het citroensap in een pan. Voeg een scheutje vlierbloesemsiroop toe. Breng langzaam aan de kook en laat 5 minuten op zacht voor pruttelen. Proef het fruitmengsel of je het zoet genoeg vind. Voeg anders nog wat extra suiker of vlierbloesemsiroop toe. Laat het mengsel afkoelen en pureer het. Als je de structuur van het fruit nog wilt behouden, pureer het dan grof.

Ingrediënten

Oogst
IJslollyhouder voor 8 ijsjes
8 ijsstokjes
Zomerfruit compote (zie hierboven voor recept)
500 ml Griekse Yoghurt
2 el honing
Vlierbloesemsiroop
Eetbare bloemen (Malva en goudsbloem)

Yoghurtijsjes

Meng ondertussen de yoghurt en met honing in een kom door elkaar. Voeg de vlierbloesemsiroop naar smaak toe. Spatel het fruit luchtig door het yoghurtmengsel. Voeg losse blaadjes van de Malva en Goudsbloem toe aan het yoghurtmengsel. Leg een paar eetbare bloemen onder in de ijsvormpjes. Vul vervolgens met een kleine lepel de ijsvormpjes de helft met het yoghurtmengsel. Voeg nog een paar eetbare bloemen toe en vul de ijsvormpjes tot de rand met het yoghurt mengsel. Maak het uiteinde van de ijsvormpjes schoon. Steek er een stokje in.

Leg ongeveer 4 – 6 uur in de vriezer, zodat de ijsjes goed bevroren zijn. Geniet van deze heerlijke zomerse zoete verkoeling!