Waarom oogst uit eigen tuin

We genieten enorm van de tuinen van Tuinderij Eyckenstein en halen daar zo veel inspiratie vandaan, dat we die graag willen delen. Daarom zijn we gestart met deze site Oogst uit eigen tuin.

 

In samenwerking met tuinder Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein worden wekelijks recepten samengesteld met de oogst van het seizoen. De sfeervolle fotografie en speelse illustraties worden verzorgd door fotograaf Suzanne Paap, illustrator Karen Weening en gast illustrator Marloes Veelenturf.

De mensen achter

OOGST UIT EIGEN TUIN

Karen-Weening-portret2
Karen Weening
Illustrator
Favoriete of bijzondere groenten

Ik hou heel erg van rauwkost: wortels, komkommer en radijsjes! Maar ik kijk ieder jaar ook weer uit naar de asperges.

Lust geen...

Witlof! Te bitter. Maar misschien dat iemand mij nog kan verrassen met een lekker recept.

is gek op...

De kleuren van groenten en fruit! Als illustrator werk ik graag met echte natuurlijke kleuren. De kleur van bietjes is fantastisch, maar ook het intense groen van de sla. En als je groenten of fruit doorsnijdt, zijn het soms ware kunstwerkjes.

Moestuinliefde sinds...

Suzanne me meenam naar de Tuinderij. Wat een prachtige rustige tuin met een grote diversiteit.

Portret_Luuk
Luuk Schouten
Tuinder
Favoriete of bijzondere groenten

Tja, wat niet. Bijna alles wat groeit op de tuinderij. Het motto van de tuin is ‘Mooi, lekker en gastvrij’. Ik teel een grote diversiteit aan groente en eigenlijk vind ik bijna alles lekker

Lust geen...

Aardperen vind ik niet het culinaire hoogtepunt van de tuinderij

is gek op...

De eerste raapstelen in het vroege voorjaar, de groene asperges, de langwerpige bietjes (die zijn echt het allerlekkerst!) en nog veel meer.

Moestuinliefde sinds...

Als tuinder sinds maart 2006, daarvoor als hobby.

Suzanne_portret
Suzanne Paap
Fotograaf
Favoriete of bijzondere groenten

Moeilijk kiezen, maar gekleurde bietjes zijn en heel lekker en mooi vanwege hun kleur en print. En heerlijk als salade met geitenkaas en walnootolie.

Lust geen...

Ik hou niet zo van bruine bonen, maar wel in de soep zoals mijn oma die vroeger maakte met een salami-worstje erdoor.

is gek op...

allerlei heerlijks uit de moestuin. Ik bedenk graag lekkere recepten met de verschillende groenten. Ook bak ik graag taartjes met bijvoorbeeld zelfgemaakte lavendel-frambozenjam.

Moestuinliefde sinds...

ik tijdens een wandeling Tuinderij Eyckenstein ontdekte. Wat een prachtige plek verscholen in het bos op de Utrechtse Heuvelrug. Ik kom er graag om recepten te fotograferen of te werken in de moestuin.

portret-Marloes
Marloes Veelenturf
Illustrator
Favoriete of bijzondere groenten

Wordt altijd zo blij als de pompoenen er weer mooi in het veld bij liggen en de eerste boontjes uit de moestuin van opa zijn zo heerlijk! Ik ben in de luxe positie dat mijn schoonouders naast ons wonen en een eigen moestuin hebben.

Lust geen...

Bloemkool met zo’n ouderwets sausje, blêh… echt niet te eten en ook niet zo dol op spruitjes.

Is gek op…

Raapsteeltjes, in een stamppotje met een speklapje lekker hollands. En asperges als ze er weer zijn.

Moestuinliefde sinds...

We hebben een grote tuin waarin een moestuinbak staat.

Eigenlijk heb ik Suzanne nodig om mijn moestuin te laten groeien en bloeien 😉

Tuinderij Eyckenstein

OVER DE TUINDERIJ

Tuinderij Eyckenstein is gelegen op de historische moestuin van landgoed Eyckenstein. In maart 2006 is Luuk Schouten hier de biologische tuinderij gestart. Hij teelt een grote diversiteit aan (vergeten)groenten zoals warmoes, pastinaak, bietjes, raapsteeltjes, meiraapjes en capucijners. Maar ook verschillende soorten aardappels als Belle de Fontenay, Charlotte, Ditta, Raja en Frieslander. Verschillende soorten pompoenen en veel andere groenten. De tuin is aan de noordzijde ommuurd en tegen de gerestaureerde muur staan weer leiperen en -perziken. Ook staan op de tuin twee historische kassen van ongeveer een eeuw oud.

Verkoop op de tuin (13 mei t/m 21 oktober):

woensdag 13.00 – 16.00 uur
zaterdag 10.00 – 16.00 uur

Groentenpakketten zijn ook af te halen in Maartensdijk.

Er worden regelmatig activiteiten, rondleidingen, boerenlunch en diner gehouden. Houdt de website in de gaten voor actuele data en info.