Voorzaaien groenten in maart

Zaai agenda: groenten in maart

Zaaien en planten

In maart kan er weer een hoop gezaaid worden.  Je kunt de volgende gewassen al in de volle grond in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.

Potjes in de vensterbank

Ook kun je in maart op je vensterbank voorzaaien. Je kunt o.a. andijvie, aubergine, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei voorzaaien. Hiervoor kun je allerlei potjes en bakjes voor gebruiken. Erg handig vinden wij de turfpotjes die je o.a. bij het tuincentrum koopt. Je kunt deze namelijk straks met pot en al in de grond zetten.

Boontjes

Wij zijn gek op boontjes en vooral zelfgeteelde boontjes smaken het lekkerst! Ook staan ze mooi in de tuin, en zorgen ze voor veel groen. Stamslabonen en stokbonen groeien graag tegen een hekwerk of gaas. Ook bloeien ze volop in verschillende kleuren, de kleur van de bloemen is afhankelijk van het van het boonsoort. Zet je bonen buiten in de tuin dan worden ze vaak vanzelf door de bijen en hommels of door de wind bestoven.boonsoort.

Staan ze in de kas in bloei, vergeet dan niet dagelijks even te tikken tegen de planten.

De boon behoort tot de vlinderbloemenfamilie, ze heet officieel Phaseolus vulgaris (behalve de Pronkboon, die heet Phaseolus coccineus). De tuinboon en de kouseband behoren niet tot de bonen. De boontjes op die we vorig jaar in de tuin hadden, staan op de foto: kapucijners, tuinbonen, peultjes en doperwten.