chocolade tamme kastanjetaart

Chocolade-tamme kastanjetaart

Kastanjes

Kastanjes zijn lekker om te poffen of puree van te maken. Ook chocolade en kastanjepuree is een geweldige combi! Maak de kastanje-puree zodra er kastanjes zijn en vries ze in voor later gebruik. Ideaal om dan op een ander tijdstip een overheerlijke chocolade-kastanje taart van te maken! Zie recept kastanjepuree op de vorige blogpost van oogstuiteigentuin.nl

De chocolade-kastanjevulling die voor deze taart is gemaakt is in een zoet deeg-bodem gegoten die vooraf is gebakken. De taart worden daarna koud gezet, Je kunt er ook voor kiezen om een no-bake versie maken. Laat dan de zoete deeg-bodem achterwege en doe alleen de chocolade-kastanje vulling in een cake-blik of ander ‘gesloten’ taartblik. Je kunt deze taart makkelijk een dag van te voren maken.

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 360 g zachte boter
  • 185 g suiker
  • 1 ei
  • 440 g bloem
  • mespunt zout

Voor de vulling

  • 300 gram pure chocolade
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • ± 300 gr tamme kastanje puree (zie recept voor kastanje puree hier)
  • 50 gr fijne suiker

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg (Het recept voor het deeg komt uit het boek Sweet Indulgence). Het is makkelijk te maken en heeft een heerlijke knapperige korst. Het is voor een grote hoeveelheid deeg – voldoende voor 2 taarten van 24 centimeter doorsnede – makkelijk te bewaren door te verdelen in aparte blokken en deze in te vriezen.

Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop het ei erdoor. Voeg de bloem toe met het zout en meng alles snel. Verdeel het deeg met bloem bestoven handen in 2 of meer porties. Gebruik onmiddellijk of bewaar het in plastic folie in de koelkast of diepvries. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkvlak.

Rol het deeg om de deegroller en leg het deeg voorzichtig in de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg. Verwarm de oven op 160 ̇C. Leg vetvrij bakpapier op de bodem. Leg daar gedroogde bonen of speciale keramische bakbonen in. Bak de bodem 10-15 minuten, tot het deeg net gaar is. Verwijder de vulling en het papier en bak het deeg nog 10-15 minuten of tot het helemaal gaar is en lichtgoud van kleur. Laat het rusten tot verder gebruik.

Doe de chocolade samen met de roomboter in een pannetje en laat dit al roerend smelten. Meng de kastanjepuree door het chocolademengsel. Voeg de suiker toe. Doe het chocolademengsel in een keukenmachine en mix alles glad. Schep de chocolade in de taartvorm. Laat de chocolade kastanjetaart nu in de koelkast staan totdat deze goed hard is. Haal de taart pas vlak voor het opdienen uit de koelkast.