24 mei Heerlijke raapsteeltjes salade met linzen
Raapsteeltjes
Er zijn weer volop raapsteeltjes op Tuinderij Eyckenstein! Raapsteeltjes zijn heerlijke typische Hollandse vergeten voorjaarsgroenten. Ze hebben langwerpige blaadjes en een knapperige steel en worden per bosje verkocht. De smaak heeft ook wel iets weg van jonge spinazie of rucola en is licht pittig. De raapsteeltjes worden met wortel en al geoogst. Je kunt raapsteeltjes al vroeg in februari onder glas zaaien en vanaf maart direct in de grond. Lekker in een stamppotje met jonge iets kruimige aardappelen of zoals in het recept hieronder: ‘salade met linzen en champignons’.
Ingrediënten
voor 2 personen
- kopje (biologische) linzen (Dupuis)
- bosje raapstelen
- ui
- mosterdzaad
- gemalen koriander
- (gemalen) komijnzaad
- champignons (bakje 200 gram)
- snufje zout
- bos knoflookje (of 1 teentje knoflook)
- stukje geitenkaas
Bereidingswijze
Spoel de linzen in een vergiet. Kook ze vervolgens ongeveer in ong. 15 – 20 minuten gaar met een snufje zout. Giet daarna af en laat in de pan zitten klaar voor gebruik. Als de raapsteeltjes in een bosje van vers van het land komen kan er vooral bij de wortels veel zand zitten. Verwijder dan ook eerst de wortels en het ergste zand. Snijd de raapstelen in stukjes en spoel ze schoon.
Snijd de champignons in plakjes en de ui en fijne stukjes en fruit deze in een bakpan. Voeg mosterdzaad, gemalen koriander– en komijnzaad toe en evt naar smaak een schepje sambal. Je kunt het mosterdzaad en komijnzaad ook van te voren met een vijzel fijn maken. Pers op het laatst een teentje verse knoflook door de ui en champignons. Roer het geheel door de gare linzen.
Doe op het laatst de raapstelen er doorheen of verdeel de raapstelen op een bord en verdeel de linzen erover. Direct opdienen voor een lekkere ‘bite’ van de raapstelen. Garneer met een paar plakjes (biologische) geitenkaas.
Tip: kook de linzen i.p.v. met zout in groentebouillon.