Recept Koningsdag groene asperge flatbread pizza met basilicum 72dpi

Koningsdag: flatbreadpizza’s met basilicumpesto & groene asperges

koningskruid

Wist je dat Basilicum ook wel Koningskruid wordt genoemd? de naam zal zijn afgeleid van het Griekse woord basileus, dat koning betekent. Het koninklijke verwijst naar de indrukwekkende, vorstelijk te noemen geur van de planten maar ook naar de genezende en magische krachten. Basilicum is een eenjarige plant die vanaf half mei buiten, in de volle grond gezaaid kan worden. Het is ook mogelijk om in april in een kasje te zaaien en de planten eind mei buiten uit te planten. Er zijn ruim 160 verschillende soorten basilicum.

Basilicum heeft een heel aangename geur en wordt om die reden in veel landen gebruikt. De blaadjes van basilicum geven elke salade een bijzondere smaak, doen het goed in verschillende pastagerechten en combineren heerlijk met verse tomaten, knoflook en aubergines.

Fijne Koningsdag!

Ingrediënten

voor 4 pizza’s

  • bosje asperges (250 g)
  • 1 kop basilicumblaadjes
  • 1/4 g muntblaadjes
  • 30 g pijnboompitten geroosterd
  • 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap (ongeveer een halve citroen)
  • citroenrasp
  • 4 flatbreads
  • 2 bollen mozzarella
  • lente-uitjes
  • Parmezaanse kaas om te raspen
  • evt. paar plakjes Parmaham

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voeg in een keukenmachine de geroosterde pijnboompitten, basilicum, citroensap, citroenschil, Parmezaanse kaas toe. Mix tot het een smeuïge pasta wordt. Voeg langzaam tijdens het mengen de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.

Maak de groene asperges schoon, door het onderste steeltje af te breken en evt. te schillen. Kook de asperges in ruim water met zout in ong. 6-8 minuten gaar. Leg het platte brood op een grote bakplaat. Verdeel gelijkmatig pesto over de broden. Verdeel vervolgens de mozzarella erover. Bestrooi met asperges. Sprenkel met de resterende olijfolie en bestrooi met zout en peper om te kruiden en Parmezaanse kaas.

Verdeel voor een niet vegetarische variant een plakje Parmaham erover. Leg de broden in de oven en bak tot de kaas gesmolten is, ongeveer 10 minuten. Haal uit de oven, besprenkel met de resterende pijnboompitten, basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

Lekker met een groene salade met een lente-kruidendressing.