Moestuintips februari: wat kun je voorzaaien en snoeien?

Het is nog volop winter en begin februari hebben we zelfs een flink pak sneeuw gehad. Ik zag bij de lokale bloemist al volop lentebloemen en de sneeuwklokje en de Helleborus laten zich volop zien in de tuin. Ik krijg dan altijd weer zin in het voorjaar, het verlangen naar de lente, de moestuin in, zaaien en uitplanten. Voor nu zijn we nog even in winterrust, maar kunnen we al wel beginnen met voorzaaien en zodra het weer het toelaat al wat kleine klusjes doen om de tuin weer klaar te maken voor het seizoen.

Voorzaaien

Begin nu al met voorzaaien van de aubergine, paprika en pepers, deze kun je het beste al in februari voorzaaien. En vergeet ook niet de tomatenplantjes. Als je nu voorzaait kun je in de volop genieten van een mooie oogst! Het zijn langzaam groeiende planten. En het zijn echte warmtekiemers, zaai ze een kweekpotjes of kasje en zet ze op een warme plek bijvoorbeeld in de huiskamer. Handig om te weten: deze plantjes houden van veel licht en warmte en kiemen rond de 22 -24 graden! Ik zaai er altijd meerdere in een kweekpotje. Als de plantjes groot genoeg zijn en hun eerste echte blaadjes laten zien dan verspeen ik de plantjes en geef ik ze een groter potje.

Lathyrus voorzaaien

Begin nu al met voorzaaien van de lathyrus (pronkerwt) en aubergine, paprika en pepers. Ik week de zaden van de lathyrus altijd voor en leg de zaden op een vochtige keukenrol op een bord en knoop er een plastic zak omheen. Het bord plaats ik op de vensterbank boven de verwarming. Je kunt de lathyrus ook later voorzaaien in zaai -en stekgrond, maar mijn ervaring is dat een warme en vochtige plek toch het grootste effect heeft en hierdoor veel zaden goed ontkiemen. En je kunt nooit te vroeg met voorzaaien van de lathyrus beginnen, zo heb je namelijk de grootste kans op veel bloemen in de zomer!

Raapstelen zaaien

En je kunt al raapstelen gaan inzaaien in de koude kas of bak. Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroenten. Het blad kun je gebruiken door een salade, stamppot of quiche, kijk hier voor ons recept raapsteeltje salade! Zaai vanaf begin februari tot half april in rijtjes in de grond. Zaai om de 2 weken, zo heb je lang plezier van je raapstelen oogst. Kies hiervoor de zomerteelt, wil je in de herfst zaaien kun je kiezen voor de herfstteelt. Bij de Bolster verkopen ze beide soorten. Raapstelen zaai je niet voor, maar direct in de grond in rijtjes en oogst ze als de raapstelen zo’n 30 cm groot zijn.

Snoeien

In februari kan er nog van alles gesnoeid worden in de (moes)tuin. In winter kun je nog fruitbomen als appel en peer snoeien mocht je deze nog niet gesnoeid hebben. Ieder jaar in februari snoei je voor het verschijnen van de eerste blaadjes ook de aalbessenstruik. Verwijder de oudste takken dicht bij de bodem die geen vruchten opleveren. Zorg ervoor dat je een tiental takken overhoudt. Verwijder ook dode takken en twijgen die naar het midden van de plant groeien.