Zelfgemaakte rabarber curd

Nog meer rabarberrr….lekkere rabarbercurd

Rabarber

Rabarber is een van de eerste groenten die in het voorjaar geoogst kan worden en wordt daarom ook wel lentegroenten genoemd. En ja je zou denken rabarber groenten? Want rabarber wordt toch vaak in zoete gerechten gebruikt?

Rabarber in de Tuinderij

Rabarber is een oude stengelgroente en wordt vaak in desserts verwerkt. Ruim 3.000 jaar geleden al werd de plant geteeld in China. Op
de Tuinderij staat de rabarber op diverse plekken in de tuin en hebben we ook rabarber onder terracotta-bleekpotten staan. Hiermee kun je de rabarber ‘forceren’,

waardoor je de rabarber eerder kunt oogsten en eten. Je zet de bleekpotten in januari over de rabarberplanten heen.Vroeger werd aan de buitenkant van de pot paardenmest of grond gelegd om het proces te versnellen. Doordat de rabarber denkt dat het voorjaar is aangebroken is en gaat groeien. Doordat er geen licht in de pot kan, worden de bladstelen gebleekt en smaken ze lekker zacht en mals. Je eet van de rabarber alleen de stelen, de bladeren van de rabarber bevatten in sterke concentratie oxaalzuur en zijn giftig. Laat de bladeren dus voor wat ze zijn. De groene tot lichtroze stelen kunnen wat fris-zuur smaken, daarom wordt vaak wat suiker naar smaak toegevoegd om de rabarber te zoeten.

Feestelijke Rabarbertaart

Deze rabarber-curd hebben we gebruikt voor door de mascarpone van de Feestelijke rabarbertaart, wil je weten hoe je deze heerlijke taart maakt?

Ingrediënten

  • rabarber 600 gr
  • 4 eieren
  • 200 gr biologische roomboter
  • 175 gr biologische kristalsuiker
  • 4 eetlepels maizena

Bereidingswijze

Verwijder de bladeren en snij de uiteinden eraf. Was de rabarberstengels en snij vervolgens de rabarber in stukjes. Pureer de rabarber zo fijn mogelijk in de keukenmachine of blender. Zeef het mengsel en wrijf er zo veel mogelijk sap uit, bewaar het sap voor later

Klop de eieren los in een andere kom. Meng de maizena met een klein beetje water tot een glad papje. Klopt het mengsel kort door de eieren. Zet een pan op met warm water. Smelt de boter in de kom au bain-marie boven de pan met water en voeg de suiker toe. Roer goed door tot de suiker en boter vermengd zijn.

Meng 250 ml van het rabarbersap (bewaar de rest van het sap voor later gebruik) door het boter-suikermengsel. Zet het vuur laag en voeg de ei met maizena toe. Meng goed. Roer 10 min tot het mengsel dik en romig is.

Zeef de rabarber-curd. Roer er 100 ml van het achtergehouden rabarbersap. Laat de curd in de koelkast goed koud worden. Proef of er nog wat meer rabarbersap door moet. Laat de rabarbercurd goed afkoelen en bewaar in een schone weck-pot of pot met deksel.