Op pad met wildplukgoeroe Elsje Bruijnesteijn

Wil jij meer leren over wat je kunt wildplukken? Ga op pad met wildpluk goeroe Elsje Bruijnesteijn! Ze geeft regelmatig wildplukwandelingen rondom Kasteel Groeneveld en sinds kort ook in haar nieuwe woonomgeving in Veenhuizen. Wij gingen deze winter met Elsje op pad en leerde tijdens deze wandeling ontzettend veel nieuwe dingen! Elsje neemt je mee tijdens de wandeling door het park en bos van Kasteel Groeneveld en verteld honderduit over alles wat ze tegenkomt en eetbaar is. Let dus goed op, neem een notitieboekje en een camera mee, want in korte tijd komt er zoveel eetbaars voorbij dat je oren tuten đŸ˜‰

In de winter wildplukken

Ook in de winter is er van alles te plukken en te eten uit de natuur. Tijdens de winterwandeling liet Elsje ons verschillende planten proeven. We proefden watermunt uit de vijver in het park van Kasteel Groeneveld. En onderweg plukten we ridderzuring, zevenblad, hondsdraf en dovenetel. Hondsdraf is overigens heel makkelijk te herkennen, het plantje staat vaak naast de brandnetel. En heeft dan ook als eigenschap om de jeuk van een brandnetel te verzachten. Ook kwamen we een paar eetbare paddenstoelen tegen, zoals Judasoor en een Heksenboleet. Pluk deze vooral niet zelf als je het niet zeker weet, een verkeerde boleet kan giftig zijn!! En een Heksenboleet moet je altijd bakken voordat je deze kunt eten. Op de foto zie je een Duivelsei die we mee hebben genomen om vervolgens later bij de proeverij te gebruiken voor een hapje.

Proeverij

Na de wandeling maakte Elsje een proeverij van verschillende planten verzameld tijdens onze wandeling. Elsje maakte o.a. een dennennaalden tonic en een heerlijk ham-hapje met een stukje Duivelsei (smaakt een beetje naar radijs). We dronken een thee van zelf geplukte Lievevrouwenbedstro met gedroogde kweepeer-appeltjes. Daarnaast had Elsje een mand vol noten verzameld en mochten we hieruit verschillende nootjes uitzoeken om mee naar huis te nemen. In de mand zat o.a. een Ginkgo noot, hazelnoot, zwarte walnoot, tamme kastanje, apenboom noot, beukennoot en walnoot. Veel noten verzamel je in de herfst. De noten met een harde schil zijn lang houdbaar, denk aan de walnoot en de hazelnoot. De tamme kastanje kun je het beste verwerken en invriezen voor later gebruik.

Boek: De Wilde Kalender

Ook schreef Elsje een handig naslagwerk: De Wilde Kalender. In dit boek staat per seizoen van o.a. bloemen, fruit, groenten, look, paddenstoelen, tot noten en bomen omschreven wat je kunt plukken, waar je de planten kunt vinden (in het bos, park of moestuin) tot welke smaak. Heel fijn en overzichtelijk!

Ga je zelfplukken is altijd aan te raden om een goed determinatieboek mee te nemen en onthoud deze gouden regel: weet je het niet zeker vooral niet plukken en opeten!

Het boek De Wilde Kalender van Elsje Bruijnesteijn is o.a. te verkrijgen via haar website: www.elsjebruijnesteijn.com

Recept Rozenbottelgelei

Rozenbottels worden zoeter als de vorst erover heen is gegaan. Was 500 gram geplukte rozenbottels en kook ze op een laag vuur, tot ze goed zacht zijn. Doe de bottels daarna door een draaizeef voor een pitloze gelei. Voeg 500 gr geleisuiker speciaal toe. Meng de suiker goed door de moes en kook alles in tot het een dik mengsel. Doe de jam in gesteriliseerde potjes en sluit ze af.