Recept: appelcompote met steranijs en kaneel

Appelcompote met steranijs en kaneel

Goudreinette

Deze overheerlijke appelcompote is gemaakt met de goudreinet. De Goudreinet is vermoedelijk een Nederlandse appel, waarvan de herkomst niet meer met zekerheid is vast te stellen. De vruchtbaarheid van deze appelboom is dikwijls zeer laat. Soms moet een boom al 15 tot 20 jaar staan voor zijn voor de eerste maal vrucht draagt.  De Goudreinet wordt ook wel Goudreinette, Belle de Boskoop of Schone van Boskoop genoemd. Het vruchtvlees is geelachtig wit van kleur. De structuur is fijn en knapperig, saprijk met een aangenaam aroma. De Goudreinet kan tot april gebruikt worden en is dan ook tot die tijd goed te bewaren.

Ingrediënten

  • 10 goudreinetten
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 eetlepels honing
  • suiker naar smaak

Bereidingswijze

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Doe de appels in een pan met een dikke bodem en een klein laagje water. Voeg een kaneelstokje, de steranijs en honing toe. Breng dit aan de kook en laat koken tot de appels zacht zijn. Roer regelmatig om. Breng eventueel op smaak met wat suiker.

Bewaar de hete appelcompote in goed schoongemaakte weckpotten of glazen potten. Als de potten goed schoon zijn kun je de appelcompote langer bewaren. Als de pot eenmaal geopend is dan is de appelcompote maximaal een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Wist je dat we op de Tuinderij ook heerlijke honing hebben van de imker. Deze honing is heerlijk voor deze appelcompote.