Carpaccio Chioggia biet

Carpaccio van Chioggia bietjes

Chioggia-bietjes

Een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. De Chioggia biet kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt of geroosterd in de oven. Deze biet is dus bijzonder geschikt voor rauwkostsalades of een heerlijke bietencarpaccio, julienne gesneden; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit. Als je deze biet opensnijd zie je een patroon van witte en roze kringen. Kook je de Chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering verdwijnt. Zoals alle bietjes houdt de Chioggia biet van een goed bemeste bodem en een zonnig plekje.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 à 3 bietjes Chioggia-bietjes
  • ½ eetlepel biologisch witte-wijnazijn of witte balsamico azijn
  • ½ eetlepel biologische olijfolie extra vergine
  • snufje zeezout
  • peper
  • handje rucola

bereidingswijze

Snijd de bladeren van de bieten en spoel de bieten af onder de koude kraan en verwijder de schil met een dunschiller. Snijd de boven- en onderkant bij. Snijd de bieten dan met behulp van een mandoline of scherp mesje in dunne- bijna transparante – plakken, zodat de tekening mooi zichtbaar blijft. Gebruik het steeltje om hem vast te kunnen houden.

Schik de plakken op een bord, zoals bij carpaccio. Maak een vinaigrette van witte wijnazijn, olijfolie, breng op smaak met grof zeezout en peper. En besprenkel over de carpaccio. Garneer met een handje rucola.

Tip: maak de vinaigrette aan met tijm. En strooi er rucola-bloemen overheen voor een feestelijk effect. Ook lekker in combinatie met feta of andere jonge geitenkaas.