Aardappelsalade met makreel

Frisse aardappelsalade met makreel

Belle de Fontanay

De Belle de Fontenay is een Frans ras van uit 1885. Deze vroeg rijpe aardappel heeft een langwerpige knol, geel vruchtvlees, ondiepe ogen, en is redelijk vastkokend. De schil van deze aardappel is zeer glad en makkelijk te verwijderen na het koken. De Belle de Fontenay is een lekkere aardappel om te koken in de schil met een beetje boter; hij kan zowel warm als koud (in de salade) gegeten worden.  Een klassieke Franse salade aardappel, uitstekend geschikt voor deze aardappelsalade.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 400 g aardappelen (Charlotte of Belle de Fontenay), geschild en in blokjes
  • gerookte makreel 200 g

Voor de groentevinaigrette

  • paar druppels citroensap
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • 3- 4 eetlepels biologische olijfolie
  • dille, bieslook, peterselie, dragon en/of kervel

Bereidingswijze

Kook de aardappelen net gaar en laat even uitdampen. Meng de witte wijnazijn met de olijfolie en de druppels citroensap. Snijd de verse groene kruiden fijn en voeg deze samen met fijngesnipperde sjalotje toe aan de vinaigrette.

Meng de aardappelen nog warm met de vinaigrette, zodat de smaak er goed kan intrekken. Laat minstens een uur marineren, voeg peper en zout en meng voor het serveren de makreel erdoor.

Tip: vervang de vinaigrette door een milde mosterddressing en garneer met augurken in blokjes.