30 mrt Paas-worteltaart
Pasen
Nog inspiratie nodig voor de Paasdagen? Maak deze worteltaart met witte chocolade-roomkaas topping en feestelijk gedecoreerd met chocolade-eitjes! Wij maken deze makkelijke paastaart voor de Paasdagen met wortels uit eigen tuin. De wortels die we gebruikten voor de taart zijn winterpenen. We moeten nog even wachten op de heerlijke knapperige bospenen, maar die kunnen weldra in het voorjaar geoogst worden.
Worteltaart
De reden dat wij met Pasen worteltaart maken is omdat we het leuk vinden met de oogst uit eigen tuin in onze recepten te gebruiken. Maar wist je dat de vroeger wortelen en andere ‘zoete’ groenten gebruikt werden als vervanger van suiker om taarten en pasteien te maken?
Omdat suiker lange tijd een luxe en duur product was. Hoe oud het recept voor een worteltaart met echte oranje wortelen is, weet eigenlijk niemand precies. Tot nu toe is het oudste recept ervoor ontdekt in een Frans kookboek, dat in 1827 in Engeland werd gepubliceerd. Een ander bekend recept voor worteltaart ontstond eveneens in de 19e eeuw in Zwitserland. Daar werd het recept ontwikkeld en onderwezen op de huishoudschool van Kaiseraugst in het kanton van Aargau (Noord-Zwitserland). Tot op de dag van vandaag is de Rüeblitorte (Rubli = worteltjes) één van de meest populaire taarten in Zwitserland en wordt vooral veel op kinderverjaardagen gepresenteerd. De oorsprong van worteltjestaart ligt dus niet zoals velen denken in Amerika door zijn welbekende ‘Carrotcake’ maar in Europa.
Ingrediënten
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1 winterpeen, fijn-geraspt
- 150 gram kristalsuiker
- snuf zout
- 2 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 100 gram walnoten
- taartvorm of bakblik ca 22 cm
Topping
- 1 pakje roomkaas 250 gr.
- 1 reep witte chocolade 80 gr.
- chocolade-eitjes (voor garnering)
Bereiding
Mix de eieren, de basterdsuiker en de boter tot een egaal mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe en mix dit door elkaar. Doe de walnoten in een blender en hak fijn. Voeg vervolgens de gehakte walnoten toe en schep het beslag even door elkaar. Spatel de geraspte wortel door het beslag en giet het beslag in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de worteltaart ca. 45 min.op 170˙ graden in het midden van de oven. Laat in ongeveer een uur afkoelen tot kamertemperatuur. De taart is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Laat de taart vervolgens afkoelen op een rooster.
Maak vervolgens de topping: verwarm de chocolade in een kom au bain-marie en blijf roeren tot de chocolade gesmolten is. Roer de chocolade door de roomkaas en verdeel de topping over de taart. Garneer met de chocolade-eitjes.
Tip: vervang de roomkaas door mascarpone. Ook kun je naar smaak door de taart speculaaskruiden, sinaasappelschil of rozijnen toevoegen.