risotto met jonge doperwten en peulen

Risotto met jonge doperwtjes en peultjes

Erwtjes en peultjes

Erwten behoren net als de peultjes en bonen tot de vlinderbloemigen. Erwten en peulen kunnen in tegenstelling tot de bonen heel goed tegen een koel klimaat en kunnen ook vorst verdragen. Peultjes en doperwten zijn plantkundig dezelfde plant, de peul is het hoesje (vrucht) waarin de doperwt (het zaad) zich ontwikkelt. De lege vrucht is ook erg lekker, maar wanneer de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje taaier geworden. Voor peulen en doperwten zijn echter wel andere rassen veredeld. Zo hebben we op Tuinderij Eyckenstein voor de peultjes de rassen ‘Hendriks’ en ‘Sweet Horizon’  en voor de doperwt ‘de eerste vroeg mei’ en Senator’.

Oogsten

Je kunt verse doperwten en peultjes oogsten vanaf tweede helft juni t/m half juli.

Doperwten kun je het beste plukken wanneer ze nog jong en mals zijn. Pluk de doperwten om de twee a drie dagen om de groei van de andere erwten te stimuleren. Peultjes kunnen al kort na de bloei als ze groot genoeg geplukt te worden. Bij warm weer groeit het gewas erg hard en moet er soms dagelijks geplukt worden. Als we de peulen te dik laten worden, kunnen we ze nog steeds oogsten en gebruiken als doperwt of droge erwt.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • doperwten en peultjes 300 gr van elk
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • middelgrote uit, gepeld en fijngehakt
  • teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 gr Risotto rijst
  • 0,75 dl witte wijn
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt

Bereidingswijze

Dop de erwten en snijd de peultjes. Blancheer de helft van de groenten in ruim water met zout. Maak de bouillon met de overgebleven groentevocht en vul aan tot een liter.

Verwarm de olijfolie in een grote pan met zware bodem en laat de ui en knoflook langzaam fruitig worden. Voeg de rijst toe en roer 2 minuten, tot alle korrels glanzen. Voeg de witte wijn toe en laat deze meekoken. Als de wijn is opgenomen giet dan de hete bouillon bij de rijst tot die onderstaat. Voeg steeds bouillon toe als de rijst bijna alle bouillon heeft opgenomen.

Voeg vervolgens de geblancheerde groenten en de kaas toe. Roer niet te lang. De risotto moet romig en dik vloeibaar zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe. En serveer met Parmezaanse kaas.

Tip: Ook lekker met courgettes.

Je kunt verse doperwten en peultjes oogsten vanaf tweede helft juni t/m half juli.