15 jun V(l)ier de zomer op de Tuinderij Eyckenstein
Vlierbloesem
Het is juni en dan kun je als je goed zoekt volop vlierboesems plukken en heerlijke zomerse lekkernijen van maken. Let wel op dat je de vlierbloesems niet langs een drukke weg plukt. Pluk de bloesems bij voorkeur in de middag en zet de bloesems in water of verwerkt ze dezelfde dag nog. Op Tuinderij Eyckenstein staat de Vlier nu ook volop bloeien. Wij gingen de ladder om ze te plukken. En maakten er vervolgens vlierbloesemsiroop en vlierbloesem-citroencake van.
Vlierbloesem-cake
wil je meteen kijken hoe je de Vlierbloesem-cake moet bakken?
Ingrediënten
- een weckpot of pan
- flessen die je eerst uitgekookt hebt
- 20 mooie grote vlierbloesem schermen vers geplukt
- 1 kg biologische suiker
- 1 liter water
- 2 biologische citroenen
Bereidingswijze Vlierbloesem-siroop
Kook het water en de suiker in een pan tot de suiker goed is opgelost (niet koken). Ondertussen ontdoe je de vlierbloesem schermen zoveel mogelijk van takjes en schud ze goed uit om eventuele insecten te verwijderen. Doe de vlierbloesemschermen vervolgens in de weckpot. Snijd de 2 citroenen in plakjes en steek deze tussen de vlierbloesem schermen in de weckpot. Schud de weckpot regelmatig om. Na 2 of 3 dagen zeef je het vocht door een zeef en vang deze op in een pan. Breng het mengsel aan de kook en giet het dan (evt. nog door een kaasdoek of theedoek) in een andere pan en bewaar de siroop vervolgens in schone uitgekookte flessen.
Tip: bewaar lege koffiemelk flesjes of kleine frisdrankflesjes. De siroop is na opening bewerkt houdbaar.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 gr Biologische cakemeel
- 200 gr roomboter op kamer temperatuur
- 250 gr fijne kristalsuiker
- 4 el. vlierbloesemsiroop
- sap van 1 citroen
- 100 gr poedersuiker
- 2 el. vlierbloesemsiroop
- citroenrasp
- vers geplukte vlierbloesems
Bereidingswijze Vlierbloesem-cake
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Voeg de eieren, suiker en boter toe in een kom. Mix alles door elkaar en zorg dat het mooi luchtig wordt. Voeg vervolgens de cakemeel toe. Als laatste voeg je nog 4 eetlepels vlierbloesemsiroop, scheutje citroensap toe en citroenrasp toe. Vet een bakblik in met boter en bak de cake af in ongeveer 50-60 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen op een rek.
Om het glazuur te maken voeg je druppelsgewijs een scheutje vlierbloesemsiroop en het sap van een 1/2 citroen toe aan de 100 gr poedersuiker. Voeg zoveel toe als je zelf wilt. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder de glazuur wordt. Besprenkel de cake nog met wat geraspte citroen en verse vlierbloesems. Om het glazuur te laten uitharden kan je de cake even in de koelkast zetten.