Wildplukken: eten uit de natuur

In mijn vorige blog schreef ik al over de voordelen van eetbare gewassen uit de vrije natuur. In deze blog vertel ik je een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden als je gaat wildplukken. Dit weekend gaan we op pad met wildpluk-goeroe Elsje Bruijnestein. Nog meer tips en inspiratie die ik binnenkort graag met je deel op oogstuiteigentuin.nl! De meest belangrijke tips is veiligheid natuurlijk! Als je iets niet zeker weet gebruik het dan vooral niet. Toch kun je best wel wat gewassen vinden in je achtertuin of buiten in de vrije natuur. In de komende blogs delen we ook een aantal recepten met je. En paddenstoelen of kastanjes kun je overigens op dit moment ook volop vinden bij (biologische) supermarkten of groenteboer. Waardoor je de recepten ook zonder de vrije natuur in te gaan en wild te gaan plukken toch ook zelf kunt maken!

Wildplukbenodigheden

Ga goed voorbereid op pad! Trek goede en dichte schoenen of laarzen aan. Let op dat je alleen maar plukt voor eigen gebruik, kleine hoeveelheden worden door de vingers gezien, maar officieel is wildplukken strafbaar en valt onder de stroperijwet.  Neem handschoenen mee en papieren zakjes, een plukmand of tas.

Determinatieboek

Een plukmand of papieren zakjes zijn fijn om de kwestbare paddenstoelen goed in te vervoeren. Het voordeel van een plukmand is dat de ongewenste meegekomen beestjes nog kunnen ontsnappen. Neem ook een determinatieboek en een opschrijfboekje mee zodat je kunt noteren waar je wat hebt geplukt. Ook een mesje of schaar is handig om de planten met beleid te kunnen knippen of snijden.

Totally Nuts

Het meest makkelijk zijn wellicht wel de noten om te herkennen. Denk maar aan beukennootjes, tamme kastanjes, walnoten. Of hazelnoten. Walnoten zijn eind september rijp en als de bolsters open splijten komen ze letterlijk uit de lucht vallen. Hazelnoten zijn tussen september rijp en keluren bruin. Je kunt ze ook makkelijk thuis nog enkele weken laten drogen. Daarnaast zijn ze zowel in het bos als in parken te vinden. De tamme kastanjes zitten in zo’n fijn prikkelbare bolster en kun je het beste met handschoenen rapen. De meeste kastanjes zijn in oktober rijp en vallen dan ook van de boom. Beukennootjes kun je van september tot november in het bos vinden. Let wel op dat grote hoeveelheden beukennoten giftig is voor mensen. Er zit namelijk een klein beetje giftig blauwzuur in. Door de beukennootjes een week lang op een zonnige plek te leggen verdwijnt het blauwzuur.

Nog meer eetbaars

Niet alleen in het bos, maar ook in het park, weilanden of duinen kun je volop eetbaars vinden. Rozenbottels zijn volop in het najaar in parken en plantsoenen vinden en kun je heerlijke jam of siroop van maken. Sleedoornbessen heeft wrange bessen de sleedoorn geeft scherpe en lange doorns. Pas wanneer het gaat vriezen wordt de smaak zachter en zijn de sleedoornbessen eetbaar. De bessen zijn rijk aan vitamine C en looizuren. De blaadjes, bloemen en bloemknoppen van meidoorn kunnen allemaal gegeten worden. En van de jonge blaadjes kun je thee zetten. Ook de meidoorn is rijk aan vitamine C en looizuren en je kunt er net als de sleedoornbes een wijn van maken. Of maak er een gelei, saus of siroop van. En ken je de Japanse kweeappel ook? Deze kweeappel is zuurder dan een kweepeer, maar kan ook heerlijk als een gelei worden verwerkt. Wil je weten wat voor heerlijks je met deze planten en vruchten kunt maken? Het boek Wildplukken De Buitenkeuken kun je het hele jaar rond wilde eetbare planten makkelijk herkennen, proeven en gebruiken in je keuken.

Het boek Wildplukken De Buitenkeuken is van Leoniek Bontje (herbalist en kunstenaar) en Yvet Noordermeer (voedingscoach) en o.a. te verkrijgen via hun website: www.de-buitenkeuken.nl