Winterwildpluk: welke planten kun je plukken?

Tijdens de wildplukwandeling met Elsje Bruijnesteijn kwamen zoveel planten aan bod dat we er een aparte blog aan wijden! Er zijn namelijk zoveel planten die je kunt plukken en verwerken in een thee, gerecht of een specifieke eigenschap hebben. De lente biedt natuurlijk veel nieuwe scheuten en jonge planten die rijk zijn aan antioxidanten en vitamines. Maar denk ook aan bloesem en voorjaarsbloemen die een feest maken van een salade of gerecht. Zie ook ons magazine Oogstfestijn met het thema Fris met voorjaarskruiden. En in de zomer en herfst is het volop oogsten van wat de natuur je geeft aan vruchten, groenten en noten. Opvallend vond ik dan ook dat je zelfs in de winterperiode, in deze tijd van het jaar, nog van alles kunt ontdekken en vinden wat je kunt plukken. In deze blog vind je een overzicht van een aantal planten, met haar eigenschappen en kenmerken, die we plukten tijdens de winter-wildplukwandeling op Landgoed Groeneveld.

Watermunt

Groeit in het water. Op kasteel Groeneveld vonden we watermunt in de vijver in het park. In de zomer is watermunt te herkennen aan haar paarse bloemen. Gebruik de bloemen als decoratie in een salade. Watermunt kun je zowel vers als gedroogd eten en smaakt licht naar citroen en pepermunt. Zet er bijvoorbeeld een kruidenthee van, of maak watermunt-salsa voor bij lamsvlees. Watermunt heeft ook geneeskrachtige eigenschappen: het bevordert de spijsvertering, verlicht bij verkoudheid en helpt bij zwangerschapsmisselijkheid. Verzamel het blad voor kruiderij van de watermunt om te drogen vóór de bloei.

Hondsdraf

Is een bodembedekker en houdt van schaduwrijke plekken. Je vindt hondsdraf vaak in de buurt van de brandnetel. Wanneer je je prikt aan een brandnetel wrijf dan een blaadje hondsdraf over de geïrriteerde plek op de huid en de jeuk zal minder worden. Wist je dat hondsdraf-blaadjes net als spinazie kunt gebruiken en eten? Eet er niet te veel van i.v.m. de toxische stoffen die in de plant zitten. Je kunt er ook thee van zetten. Hondsdraf heeft een antibacteriële werking en beschikt ook over antioxidanten. Pluk de blaadjes bij voorkeur in het voorjaar om er thee van te zetten.

Look-zonder-look

Look-zonder-look is een algemeen voorkomende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het groeit het liefst op niet te zonnige, wat natte, koele plekken, zoals aan bosranden en in heggen. Look-zonder-look heeft een licht pittige en milde knoflook smaak. Deze eetbare wilde plant kun je gebruiken voor in de pesto, salade, groentegerechten. Het wordt gebruikt bij verkoudheid, reuma en jicht. Vers gekneusd kruid wordt gebruikt op wonden en bij ontstekingen.

Lisdodde

De Lisdodde komt uit de lisdoddefamilie de Typhaceae. De grote lisdodde (Typha latifolia) heeft een bruine sigaar, terwijl de kleine een groene sigaar heeft. Alle delen van deze plant zijn eetbaar. De jonge scheuten en bladeren kun je gebruiken in de salade, het stuifmeel kan gebruikt worden als bindmiddel of meel voor koekjes, de groene kolfen kunnen gegeten worden en de wortels als groente en bron van zetmeel; het zaad is ook nog te roosteren.

Lievevrouwebedstro

Is een heerlijk geurend kruid wat vaak in buideltjes met lavendel tussen het linnengoed wordt gelegd. Nog een prettige bijkomstigheid: het houdt motten op afstand! In de tuin is het een ideale bodembedekker, een schaduwrijke plant. Lievevrouwenbedstro heeft veel medicinale eigenschappen: bevordert de slaap, de spijsvertering en heeft een ontkrampende werking op de bloedvaten. Zowel de bloemen als de blaadjes zijn eetbaar, het heeft een heerlijk zoete aromatische werking en wordt dan ook veelal toegevoegd aan vruchtendranken, siroop of thee.

Dovennetel

Helpt bij de spijsvertering, pijnlijke menstruatie, diarree en luchtwegenproblemen. Thee van de dovenetel zou helpen bij spataderen. Een veelzijdig plantje dus met veel medicinale werkingen! Je kunt zowel thee zetten van de bladeren als de bloemen. Er zijn dovenetels met witte en paarse bloemen. De bloemen zitten vol zoete nectar en zijn dan ook erg in trek bij bijen en hommels. Jonge scheuten, de bovenste delen van de Paarse Dovenetel-plant, zijn mooi purper- tot paars-kleurig en samen met de kleine bloemetjes prachtig te gebruiken voor garnering voor een gerecht of salade.