11 aug Spaghetti met zonnige kersentomaatjes en oregano
Kerstomaatjes
Na zo’n druilerige dag als gisteren hebben we hier toch echt weer behoefte aan een zonnetje. Mocht deze zich vandaag toch weinig laten zien dan maakt dit recept met zonnige kersentomaatjes uit de tuin het vast een beetje goed!
De tomatenplant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika en was daar al heel lang in cultuur voordat ze door de Spanjaarden mee naar Europa werd genomen. Het is een meerjarige, kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Het blad en de stengel zijn giftig. De bloemen vormen lange trossen die bij kerstomaten lange tijd kunnen doorbloeien.
De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden. In de kassen hebben we verschillende soorten kersentomaatjes staan die we voor dit gerecht hebben gebruikt, zoals de Yellow Submarine, de Black Cherry, en diverse soorten rode kersentomaatjes.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 2 volle handen verse oregano, heel fijn gehakt
- 50 g gedroogde oregano, verkruimeld
- 12 rode kerstomaatjes
- 12 gele kerstomaatjes
- 12 zwarte kerstomaatjes
- 0,85 dl extra vergine olijfolie
- zeezout en versgemalen peper
- 300 biologische pasta (spaghetti)
Bereidingswijze
Meng de verse en gedroogde oregano door elkaar. Was de tomaatjes en snij in partjes . Marineer de tomaatjes in de helft van de olijfolie met wat zout en peper. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing in ruim kokend water met zout en scheutje olijfolie.
Giet de pasta af en laat goed uitlekken. Doe vervolgens de pasta terug in de pan. Meng er de oregano en de rest van de olijfolie erdoor. Verdeel de pasta over 4 borden en leg op iedere portie wat tomaatjes.
Garneer met een takje oregano.