Februari tips: voorzaaien en (moes)tuin klusjes

Het is nog volop winter en begin februari hebben we zelfs een flink pak sneeuw gehad. Ik zag bij de lokale bloemist al volop lentebloemen en de sneeuwklokje en de Helleborus laten zich volop zien in de tuin. Ik krijg dan altijd weer zin in het voorjaar, het verlangen naar de lente, de moestuin in, zaaien en uitplanten. Met het mooie lenteweer kunnen er al wat kleine klusjes gedaan worden om de tuin weer klaar te maken voor het seizoen! Of nog net een wintersnoei voordat de fruitbomen weer gaan ontwaken uit hun winterslaap. Zaai nu de raapstelen in de koude kas en zaai de aubergine, paprika, peper en tomaat voor!

Voorzaaien groenten
Begin nu al met voorzaaien van de lathyrus (pronkerwt) en aubergine, paprika en pepers. En tomaten. Het zijn echte warmtekiemers, zaai ze een kweekpotjes of kasje en zet ze op een warme plek bijvoorbeeld in de huiskamer. Handig om te weten: deze plantjes houden van veel licht en warmte en kiemen rond de 22 -24 graden!

 

Raapstelen zaaien
Raapstelen kun je al vroeg in het voorjaar zaaien. Zaai ze in februari onder koud glas in de moestuin of buiten vanaf begin maart.  De raapstelen kun je oogsten als ze ongeveer 30 cm groot zijn. Wil je een lekker recept maken met raapstelen? Maak dan een heerlijke raapsteeltjes salade met linzen. Je vindt het recept hier.

Lathyrus voorzaaien
De latijnse naam voor de Pronkerwt is Lathyrus Odoratus. Deze Pronkerwt wordt ook wel geurerwt genoemd en de bloemen kunnen heerlijk zoet ruiken! Ik vind het altijd een prachtige plukbloem voor aan de rand van de moestuin. Met de Lathryrus je kunt nooit te vroeg beginnen met voorzaaien, zo heb je namelijk de grootste kans op veel bloemen in de zomer! Ik begin meestal al in februari met voorzaaien.

De lathyruszaden week ik altijd voor door ze op een vochtige keukenrol op een bord te leggen. Knoop er een plastic zak omheen, zodat het goed vochtig blijft, check regelmatig. Het bord plaats ik op de vensterbank boven de verwarming. Je kunt de lathyrus ook later voorzaaien in zaai -en stekgrond, maar mijn ervaring is dat een warme en vochtige plek toch het grootste effect heeft en hierdoor veel zaden goed ontkiemen.

Snoeien
In februari kan er nog van alles gesnoeid worden in de (moes)tuin. In winter kun je nog fruitbomen als appel en peer snoeien mocht je deze nog niet gesnoeid hebben. Ook de vijg kan het beste gesnoeid worden in een periode dat de boom niet groeit Een geschikte periode voor de winter snoei is december tot en met februari. Tijdens de winter snoei mag je de vijgenboom flink terugsnoeien. Dat betekent dat je alle takken die in de voorgaande maanden vijgen hebben gedragen mag wegsnoeien, totdat er nog maar 2 gezonde knopen overblijven. Trek eventueel tuinhandschoenen aan bij de snoei als je allergisch bent voor latexsap die vrij kan komen tijdens de snoei. Ieder jaar in februari snoei je voor het verschijnen van de eerste blaadjes ook de aalbessenstruik. Verwijder de oudste takken dicht bij de bodem die geen vruchten opleveren. Zorg ervoor dat je een tiental takken overhoudt. Verwijder ook dode takken en twijgen die naar het midden van de plant groeien.