Najaar: lekker naar buiten! Wildpluktips

In de winter heb je nu o.a. boerenkool, winterprei, wortelen en pastinaak in de moestuin staan. Maar wist je ook dat je buiten in de vrije natuur volop heerlijks kan vinden om aan je maaltijd toe te voegen? Daarnaast najaar is bij uitstek de gelegenheid om er op een mooie en zonnige herfstdag uit te gaan. Trek je wandelschoenen aan en laat je onderdompelen in de wonderschone goudkleurige herfst en maak een fijne boswandeling. Vul je groentes uit de moestuin aan met een zelfgeplukte paddenstoelenmix, rozenbotteljam of kastanje chocolade pasta om zoete lekkernijen mee te maken.

Eten uit de vrije natuur

Wist je dat eetbare gewassen die in de vrije natuur groeien van een veel hogere kwaliteit zijn? Ze bevatten veel meer vitaminen en mineralen dan de gemiddelde groente en fruit uit de supermarkt. Dat heeft meerdere redenen. Wilde gewassen zijn niet doorgekweekt, hebben een natuurlijke groeitijd, groeien met hun wortels in de volle grond. Deze grond is niet bewerkt met kunstmest, de gewassen worden niet bespoten dus alles is automatisch biologisch. In de natuur wordt niet genetisch gemanipuleerd en alles wat je plukt is van het seizoen, lokaal geoogst en kakelvers. Het zijn superfoods van eigen bodem en dan nog gratis ook! En een vitalere maaltijd, geeft een vitaler lichaam. Als je dat weet is het eigenlijk best gek dat veel mensen in de supermarkt hun kar vol laden met potjes, blikjes en plastic, en vervolgens naar de auto lopen langs paardenbloemen, brandnetels, zevenblad en heel veel andere gewassen terwijl die gewoon eetbaar zijn!

Meer lezen? Kijk ook eens op www.debuitenkeuken.nl

Wildpluktips

Als je gaat wildplukken is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden. De twee basisprincipes van het wildplukken zijn veiligheid en determineren. Om giftige planten van eetbare planten te kunnen onderscheiden, moet je een plant feilloos thuis kunnen brengen en weten tot welke familie zij behoort en wie haar verwanten zijn.” Neem bijvoorbeeld een boekje mee waarin giftige planten staan vermeld. Of volg om meer ervaring te krijgen een workshop bij een ervaren wildplukker. Daarnaast moet je weten dat je niet zomaar overal mag widplukken. Wildplukken is niet verboden, maar plukken zonder toestemming valt onder stropen, wat wel verboden is. Vraag daarom toestemming of houdt het bij proeven. Overigens gedoogd Staatsbosbeheer het plukken wel, mits het bij een champignonbakje vol per persoon blijft. Pluk overigens ook niet de voorste rij of te laag bij de grond vanwege uitwerpselen, virussen en urine van vossen en honden

Voor leuke wildplukwandelingen dit najaar en winter kun je o.a. op pad met Elsje Bruijnestein en Edwin Flores