04 apr Pittige Waterkers-pesto
Waterkers
In maart wordt waterkers gezaaid. Waterkers heeft een beetje een peperachtige smaak, het heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de stofwisseling. De blaadjes met hun pittige smaak zijn prima rauw te verwerken in salades en soepen, maar geven ook smaak aan bereidingen met kwark of dips. Waterkers bevat echter veel nitraten, net als spinazie. Eet er dus niet te veel van.
Ingrediënten
- 40 gr waterkers
- handje rucola
- 15 gr munt
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 dl olijfolie
- handje pijnboompitten geroosterd
- 40 gr parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Hak de waterkers, munt, rucola, kappertjes en knoflook eerst fijn in een keukenmachine. Voeg vervolgens stapgewijs de olijfolie (gedoseerd, liever minder dan teveel), pijnboompitten en naar smaak peper en zout toe. Het moet een grove pesto worden. Voeg als laatste de geraspte kaas toe.
Doe de waterkerspesto in een schone glazen pot en dek af met een dun laagje olie voor langere houdbaarheid. De pesto is ongeopend ongeveer 2 maanden houdbaar, na opening kun je de pesto het beste in 1 week opmaken.