07 jun Tuinbonen-feta salade
Tuinbonen
Het is juni en dan groeien de tuinbonen uitbundig op de tuinderij. De tuinboon (Vicia faba) is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden de peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (tuinboon) toe-eigenden.
Je kunt al tuinbonen zaaien vanaf februari. Zaai het liefst op een koele, zonnige plaats met vochtig grond. Voordat de tuinbonen verschijnen,
geniet je in mei van de witte of roze bloemtrossen. De bonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en eet dan is daar eigenlijk weinig van te merken.
Koken:
Haal de bonen uit de peul. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 gram boontjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten in een bodempje water met wat boter. Niet te lang koken want dan worden ze melig.
Ingrediënten
voor 4- 6 personen
- 500 gr verse tuinbonen, gedopt)
- biologische olijfolie extra vergine
- sap van een ½ citroen
- zeezout en versgemalen peper
- 3 lente-uien, diagonaal fijngesneden
- 6 eetlepels grofgehakte bladpeterselie
- 200 gr feta verkruimeld
- 50 gr rucolablaadjes
Bereidingswijze
Breng een grote pan water aan de kook en kook de jonge tuinbonen ongeveer 6-7 minuten. Giet af in een vergiet en laat even uitdampen. Meng de warme bonen in een kom met olijfolie, citroensap, zout en peper en laat afkoelen.
Meng de lente-uien met de peterselie. Verdeel de lente-uien met peterselie en de feta over de salade en besprenkel met olfijfolie naar smaak. De salade blijft een tijdje goed, maar de dressing wordt langzaam opgenomen, dus voeg vlak voor het serveren nog een beetje olijfolie toe. Dien de salade op en garneer met wat rucola en zoals op de foto met komkommerbloemen.
Tip: de tuinbonen kunnen heerlijk gecombineerd worden met jonge peultjes.