Winterse Pastinaaksoep met prei en spekjes

vergeten groenten

De Pastinaak is een soort wortel, die behoort tot de ‘vergeten groenten‘, net als de aardpeer en de schorseneren. Al deze groenten zijn een tijdlang uit het oog verloren geweest, maar hebben hun weg terug gevonden. Steeds vaker worden deze groenten weer ‘hervonden’ en bijvoorbeeld pastinaak en schorseneren, zijn steeds beter verkrijgbaar. Pastinaak (de officiële naam is: Pastinaca sativa subsp. sativa) ofwel witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.

Ingrediënten

  • 4 pastinaken
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 prei
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 dl room
  • katenspek
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de pastinaken en snipper de ui. Snijd de pastinaken in kleine stukken. Snijd de prei in ringen en was de prei in een vergiet. Stoof de groenten 10 minuten in een ruime pan met de verse kruiden en de knoflook.

Snijd ondertussen de katenspek in stukjes en bak deze in een bakpan. Schep uit de pan en zet apart om af te koelen. Voeg de groentebouillon aan de gestoofde groente toe. Kook de groente gaar op laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer en giet hem eventueel door een zeef. Roer de room erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer met de katenspek

Variatietip: voeg een eetlepel mosterd toe.

Lekker met een stevig brood met roomboter en belegd met katenspek.

Illustrator Marloes Veelenturf maakte de illustratie bij dit recept. Meer weten over Marloes? Neem dan een kijkje op marloesveelenturf.blogspot.nl