13 apr 5 tips voor een bijvriendelijke tuin!
Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Hoe meer we over bijen weten hoe beter de bij geholpen kan worden. Volgens Naturalis worden 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten bestoven door bijen en andere insecten. Voor het overige deel kan er bijvoorbeeld ook door de wind bestuiving plaatsvinden. Zorg dus voor een bij vriendelijke tuin! Niet alleen handig voor de bevruchting van je groenten en fruit in je moestuin, ook goed voor de biodiversiteit in je tuin!
1. Bijvriendelijke bloemen en planten zaaien
Kies voor vaste planten en bolgewassen waar bijen gek op zijn en elk jaar terugkomen zoals anemonen, zomer of herfstasters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes. Zaai bloemenmengsels in verschillende variaties, niet alleen geeft het een speels kleurpalet, het zorgt ook voor voldoende heerlijke lekkernijen en nectar voor de bijen! En zaai niet alles tegelijkertijd zodat de bijen (en ook jij) langer kunnen genieten van de gezaaide bloemen in je tuin. Eenjarige bloemen bloeien in het jaar dat ze gezaaid zijn. In april kun je beginnen met zaaien of begin in maart met voorzaaien. Tweejarige bloemen hebben een langer groeiseizoen nodig en zullen de volgende lente pas bloeien, het fijne is wel weer dat ze vaak al vroeger in de lente bloeien. Tweejarige bloemen of planten kan je vaak zaaien in mei, juni of juli.
2. Zorg voor biodiversiteit en bijvriendelijke bloemen van het vroege voorjaar tot late herfst.
Niet alleen bloemen zijn belangrijk in de tuin of moestuin om bijen te lokken. Denk ook aan groendaken, zij zorgen voor extra natuur op weinig benutte plaatsen. Bloeiende vetplanten kunnen bijen lokken. Heb je een lege muur? Zet er een klimplant tegen aan. Klimplanten zijn nuttig voor bijen en hommels, denk aan een vuurdoorn, klimrozen, kamperfoelie en klimop. Bomen en struiken zorgen jaarlijks voor stuifmeel en nectar voor de bijen; denk aan fruitbomen als appel, peer, kers of pruim, maar ook de kastanje, wilg, linde en laurierboom. Geschikte struiken zijn o.a. de meidoorn, sleedoorn, aalbes, kruisbes, hulst en liguster.
Of check de poster (zie bovenstaande download button) voor welke bijvriendelijke zomerbloemen je nu kunt zaaien. Deze bloemen kun je nu zaaien en van de zomer hebben jij en de bijen hier beiden veel plezier van!
3. Gebruik geen giftige bestrijdingsmiddelen
In de landbouw wordt vaak gewerkt met giftige bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen. Inmiddels heeft de EU drie van deze veelgebruikte bestrijdingsmiddelen verboden. Maar gebruik uiteraard ook in je eigen (moes) tuin geen bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor plant, mens en dier. Kies voor een ecologisch alternatief.
4. Maak een bijenhotel
Zelf aan de slag: hergebruik een groenten of conservenblik om je bijenhotel mee te maken. Maak ‘m goed schoon en verwijder het etiket en de lijmresten. Schilder je blik eerst met een laagje grondverf. Schilder ‘m daarna in een kleur of met meerdere kleuren naar keuze. Wij gebruikten hiervoor oude verfresten. Boor er aan de zijkant 2 gaatjes in zodat je er een touwtje door heen kunt rijgen. Zet aan de uiteinden van het touw een knoop. Heb je last van scherpe kartelrandjes aan het blik? Plak het randje af met een strookje reststof, lint of jute. Knip met een snoeischaar de bamboe op maat en vul het blik met de bamboestengels. Hang het blik op in de tuin.
5. Koop biologische zaden en planten
Kies voor biologische zaden voor je tuin. Niet-biologische zaden zitten vaak vol pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruid te bestrijden en zijn hinderlijk of schadelijk voor onze gezondheid, het milieu en dus ook de bijen. Biologische zaden zijn geteeld zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het volledige productieproces van de zaden is biologisch. Dit wordt gecontroleerd door de stichting SKAL. Deze stichting waarborgt de betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland.
Een aantal verschillende biologische zaden, bollen en plantenleveranciers: De Bolster, Biologisch zaad, de Bloemoloog, Natural Bulbs, zaadhandel en tuinwinkel van der Wal, De Tuinen van Weldadigheid, Huiberts Bloembollen.