eetbare bloemen zaaien met illustraties

Voorjaar: eetbare bloemen zaaien in de moestuin

eetbare bloemen zaaien met illustraties

In maart kun je al een aantal bloemen voorzaaien in huis. Begin dus nu al met zaaien van mooie wilde en eetbare bloemen voor in de (moes)tuin! Dan kun je straks volop genieten van de bloemenzee. En dat niet alleen, je kunt de bloemen straks plukken voor op de vaas én gebruiken als decoratie op taart, cakejes, salade en andere gerechten. Eetbare bloemen zijn een feestje voor thuis in je huis en in de keuken!

Welke bloemen kun je eten?
Er zijn verschillende soorten bloemen die je zowel als snijbloem kunt gebruiken en kunt eten. Daarnaast kun je verschillende bloemen van groenten en kruiden eten. Denk hierbij aan (tuin)bonen, erwten, courgettebloemen, pompoen, venkel en rucola. Van kruiden kun je o.a. de bloemen eten van basilicum, bernagie, bieslook, daslook, salie en tijm. Let wel op dat je biologische zaadjes gebruikt als je de bloemen wilt gebruiken in de keuken! En wil je de bloemenzaadjes ook bewaren in zo’n mooi geïllustreerd zakje? Je kunt de zakjes hier downloaden.

Cosmea (Cosmos bipinnatus)

Cosmea kan bijvoorbeeld heel goed voorgezaaid worden in huis. Deze plant je vanaf eind april/begin mei uit in de tuin. Let op, Cosmea is niet winterhard, maar kan wel lichte nachtvorst verdragen. Cosmea kan vanaf april ook in de koude kas voorgezaaid worden. De planten bloeien van ongeveer eind juni tot in de herfst. De bloemen van de Cosmea zijn eetbaar, alleen hebben ze niet veel smaak. Ze doen het dan vooral goed als decoratie en natuurlijk als goede bijenplant!

Leeuwenbek (Antirrhinum

Wist je dat Leeuwenbekjes ook eetbare bloemen zijn? Leeuwenbekjes kun je al vanaf half februari thuis voorzaaien. Vanaf half maart tot half april kun je ze buiten onder glas zaaien. De kiemtijd is langzaam, begin er dus op tijd mee! Leeuwenbekjes bloeien uitbundig in de zomer en als je geluk hebt, afhankelijk van het soort, nog tot laat in de herfst. Daarnaast trekken Leeuwenbekjes ook volop bijen en hommels aan. Het is een prachtige snijbloem en te verkrijgen in allerlei kleuren.

Goudsbloem illustratie

Komkommerkruid (Borago officinalis)

Komkommerkruid zaai je in de volle grond van maart tot juni. Komkommerkruid heet ook wel Bernagie of Borage en is een goede bijenplant. Zaai bij voorkeur op een zonnige en beschutte plek. Als de eenjarige plant eenmaal bloeit kun je de hele zomer oogsten. Ook kun je de plant in de herfst zaaien, het is een sterke plant die winterhard is. Daarnaast zaait de plant zichzelf makkelijk uit. Het blad kan gebruikt worden in rauwkost of stoofpotten. De blaadjes zijn rauw niet zo lekker door de fijne haartjes. De bloempjes zijn ook eetbaar. Ze zijn een kleurrijke en feestelijke toevoeging aan je gerecht!

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloem is een makkelijke plant om te zaaien. Je zaait de zaadjes direct buiten in de grond of pot. Zaaien kun je vanaf maart tot juni als je hetzelfde jaar bloemen wilt hebben. Als je goudsbloemen laat in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende jaar bloeien. Goudsbloem of Calendula kennen we vooral van het oranjekleurige bloemetje. In deze kleur zijn er vele variëteiten te vinden, zoals de prachtige Flashback Mix. Na de bloei kun je de zaden makkelijk oogsten en bewaren voor het volgende seizoen. Gebruik de bloemblaadjes vers of gedroogd. Je kunt zowel de bloemen als de blaadjes eten, ze hebben een iets kruidige en peperige smaak.

Stokroos Illustratie
Zinnia zakje foto met illustraties

Stokroos (Alcea rosea)

De stokroos kennen we als uitbundig bloeiende sierplant langs vele gevels en voortuintjes in de steden. Ook van de stokroos kun je de bloemen eten! De stokroos is het zusje van de Malva, ook wel kaasjeskruid genoemd. De jonge bladeren hebben een zachte smaak. De bloemknoppen en bloemblaadjes kun je rauw eten. De stokroos is goed voor de keel en het tandvlees. Van de bloemblaadjes kun je ook een thee of siroop maken. De zaden kunnen het hele jaar door gezaaid worden. Kies een zonnige plek voor stokrozen, ze houden namelijk erg veel van de zon.

Zinnia (Zinnia elegans)

Zinnia’s zijn mooie plukbloemen die je op de vaas kunt zetten, maar zijn ook eetbaar en mooi als decoratie op een taart. Alleen moeten deze bloemetjes het wel van hun kleur hebben, de smaak is wat bitter. Zinnia’s kun je eind maart/begin april voorzaaien. De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen anderhalve week. Buiten in de kas duurt dit uiteraard wat langer. Plant de zaailingen in mei uit op een zonnig plekje. Zinnia’s bloeien vanaf half juli tot september. Voor biologisch geteelde zaden moet je wel even op zoek!