Voorjaarsvakantie: warm & cosy winterse kruidenthee

De winterperiode staat in het teken van rust en dat zien we ook aan de natuur. In deze tijd van het jaar kunnen we wel wat extra energie gebruiken. Langzaamaan begint het voorjaar zich al te ontluiken en hebben we behoefte om weer naar buiten te gaan. Maar met al die storm, wind en regen trekken we onszelf graag nog even binnen terug. Heerlijk met een dekentje op de bank, kat op schoot en de houtkachel aan. En dan is het heerlijk om met een lekkere pot zelfgemaakte kruidenthee te ontspannen. Verwen jezelf met een lekkere speculaas-boterkoek met walnotenspijs (het recept vind je hier) en maak je eigen kruidenthee mix.

Geneeskrachtige eigenschappen

Elke plant en kruid heeft zijn eigen geneeskrachtige eigenschappen. We hebben een aantal kruiden en planten voor je verzameld en hun eigenschappen omschreven, zodat je zelf kunt kijken wat jouw ideale combinatie is. Of je voor een relaxmomentje voor jezelf gaat of voor een heerlijke kruidenmix tegen die verkoudheid. Sommige kruiden en planten kun je in deze tijd van het jaar makkelijk vers vinden, andere kruiden kun je gedurende het seizoen plukken en drogen of gedroogd kopen bij bijvoorbeeld een reformwinkel.

Citroenmelisse

Werkt slaapbevorderend (bij te veel gebruik werk het narcotisch). Het revitaliseert het zenuwstelsel, vrolijkt op, werkt opbeurend en stabiliseert emoties. Citroenmelisse is een vaste plant, doorgaans verliest hij in de winter zijn blad en zal in het voorjaar weer opkomen. Bij een zachte winter heb je kans dat je nog volop blaadjes kunt plukken en oogsten. Je kunt citroenmelisse diepgevroren of gedroogd bewaren.

Salie

Van de salie kun je zowel het blad als in de zomer de bloem gebruiken. Niet alleen lekker in de keuken, gebruik het ook eens voor in de thee. Het helpt ter bevordering van de spijsvertering of bij vastzittende hoest. Salie kan het hele jaar geoogst worden. Je kunt salie makkelijk drogen, maar ook vers is het een heerlijke toevoeging aan de kruidenthee. Ketonen en looistoffen in salie werken herstellend voor ontstekingen op slijmvliezen in mond, neus, keel en darmen.

Tijm

Is een heerlijk geurende groene plant die in menig keuken het eten verrijkt. Veel mensen weten niet dat dit heerlijke keukenkruid ook over geneeskrachtige eigenschappen beschikt. Het kruid is net als salie en rozemarijn een vaste plant en een aanwinst voor iedere tuin. Tijm stimuleert het immuunsysteem en helpt tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Daarnaast helpt het bij ophoesten van slijm.

Lieve Vrouwebedstro

Is een leuke winterharde borderplant en een ideale bodembedekker. De heerlijke geurende plant doet het overigens goed in de schaduw. Lieve Vrouwebedstro is rustgevend en werk slaapbevorderend. Daarnaast werkt het ook ontkrampend en helpt bij menstruatiepijn. Je kunt er thee van zetten. Let op, gebruik er niet teveel van. Je kunt last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.

Kaneel

De kaneelstok is een zoet kruid en komt uit het warme zuiden. Ook dit kruid is heerlijk in de keuken, maar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Kaneel zou werken bij verkoudheid, misselijkheid en menstruatieproblemen. Van kaneel krijg je het lekker warm en zou de levensvitaliteit en energie verhogen. Ideaal voor een heerlijke winterse kruidentheemix.

Poster download
Speciaal voor jou maakten we deze leuke Cosy & warm winterposter.

Winterse kruidentheemix

Voor een heerlijke en verwarmende kruidenmix kun je een of meerdere van de bovenstaande kruiden met elkaar combineren. Heb je behoefte aan warmte en energie? Voeg dan vooral een kaneelstokje aan je thee toe. Ben je verkouden of heb je last van vastzittende hoest? Kies dan voor wilde tijm, salie of vrouwenmantel of een combinatie van alle drie. Citroenmelisse zorgt voor een frisse citroen-munt smaak en werkt ook nog eens opbeurend!

Voor 1 liter thee
2 takjes citroenmelisse, 10-12 salie of 4-6 takjes tijm en 1 kaneelstokje.