speculaasboterkoek met walnotenspijs

Recept: speculaasboterkoek met zelfgemaakt walnotenspijs

speculaasboterkoek met walnotenspijs

Walnoten

Walnoten zijn van die heerlijke bewaarnoten en zo fijn om te krijgen. Ik wordt er in ieder geval altijd heel blij van om walnoten te krijgen. De noten zijn natuurlijk al in de herfst van de boom gevallen. Een walnoot zit altijd eerst in een groene bolster, als zij rijp is zal de bolster open splijten en op de grond vallen. Dat gebeurt meestal in september en oktober. En er groeien vaak aan een boom heel veel walnoten, als zij vallen is het nog wel een heel karwei om de walnoten te oogsten. Men adviseert dan ook om oude kleding en rubberen handschoenen aan te trekken, omdat de bolsters vieze vlekken kunnen geven. Ook is het belangrijk dat de walnoten goed drogen, dan kun je ze namelijk prima langere tijd bewaren en verwerken in je gerechten. Vandaar dat het erg fijn is als je iemand kent met een walnotenboom met overvloedige oogst die dit schoonmaak en droog klusje al voor je gedaan heeft. Ik neem dan ook dankbaar de geoogste en schone walnoten in ontvangst 😉 Dit keer maakte ik er walnotenspijs van en verwerkte het als vulling in de speculaas roomboterkoek, heerlijk! Het recept deel ik graag met je in deze blog.

ingrediënten walnotenspijs
schaaltje met walnoten

Ingrediënten

Oogst

 • 200 gr walnoten
 • 200 gr suiker
 • Citroensap
 • 1 ei

Bereiding

Walnotenspijs

Maak eerst de walnotenspijs. Maal de walnoten eerst fijn in een keukenmachine met hakmes. Doe het walnotenmeel in een mengkom of keukenmachine met de suiker en ei en scheutje citroensap. Meng alles goed door elkaar tot het een stevig geheel vormt. Kneed de walnotenspijs nog even goed door met je vingers om te voelen dat het makkelijk kneedbaar is. Rol het spijs tot een lange worst en laat minimaal 1 uur in de koelkast liggen voor gebruik.

De walnotenspijs kun je invriezen en is dan ong. 3 maanden houdbaar.

boterkoek met walnotenspijs aangesneden
ingediënten speculaasboterkoek met walnotenspijs

Ingrediënten

Oogst

 • 250 gr bloem
 • 200 gr zachte boter
 • 180 gr donkere basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 2 el speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • walnoten

Bereiding

Speculaas boterkoek met walnotenspijs

Maak de boterkoek. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter in kleine blokjes en meng in een keukenmachine met de suiker tot een luchtige massa. Voeg stuk voor stuk de eieren toe en een snufje zout. Bewaar een beetje ei om de boterkoek later mee te bestrijken. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en meng tot een stevig deegmengsel.

Bestrijk de bakvorm met boter en klop er een beetje bloem door. Haal de walnotenspijs uit de koelkast en kneed met je warme handen tot een soepel spijs. Verdeel de helft van het deegmengsel over de bodem van de bakvorm. Verdeel de walnotenspijs over het deeg en verdeel de rest van het deeg over de walnotenspijs en druk aan. Bestrijk het deeg met het resterende en los geklopte ei. Garneer de walnoten over de boterkoek en druk lichtjes in het deeg.

Bak de boterkoek in circa 30 minuten gaar.

 

oogstfestijn pompoen editie

Meer recepten vind je in de pompoeneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!