DIY: Maak je eigen zadenbak en organiseer je zadencollectie!

Elk jaar als ik weer wil beginnen met voorzaaien pak ik mijn zadenbak erbij en start ik met ordenen van de zaden om te kijken wat ik nog heb liggen en wanneer ik wat kan zaaien. Inmiddels puilde mijn zadenbak enorm uit en is het altijd een enorm gepuzzel. Heb jij dat ook? Ik dacht dit moet dus anders kunnen, de zaden moet je toch beter kunnen organiseren en ordenen! Met een kleine zoektocht op Pinterest kwam ik wel wat DIY-zadenbakken tegen of bij tuinwinkels een houten zadenbak, maar niet iets wat én handig is én er leuk uitziet.

Daarom bedacht ik deze zadenbak voor mijn eigen zadencollectie. Je maakt ‘m heel eenvoudig zelf door een oude wijnkist her te gebruiken en ‘m te pimpen te schilderen in leuk patroon. Speciaal hiervoor maakten we een ontwerp voor seizoenkaarten die we op hout hebben laten laseren en handige invulschema’s per maand waarop je kunt noteren welke zaden je hebt en wanneer deze gezaaid kunnen worden. Je vindt het stappenplan hier in de blog. We zijn nog aan te kijken of we de houten seizoenkaarten kunnen laten produceren. Heb je interesse in de houten seizoenkaarten stuur ons dan een mailtje, dan kunnen we ze ook voor jou laten maken!

Benodigdheden

 

  • Wijnkistje (recycle of via slijter)
  • Schilders tape
  • Potlood
  • Liniaal
  • Grondverf
  • Verf
  • Kwast
  • Gum

Stappenplan

DIY Zadenbak

Bedenk van tevoren wat voor illustratie je op de houten kist wilt. Maak eventueel eerst een schets. Wij kozen voor driehoeken (een grasveld of bomen geïnspireerd op een de tuin). Omdat het rechte lijnen zijn kun je dit het makkelijkst met een liniaal en potlood opzetten. Teken met behulp van een liniaal een patroon op de wijnkist. Als je het patroon getekend hebt tape dan met schilderstape de lijnen af aan de buitenzijde van de lijn. Zorg ervoor dat je de tape goed aandrukt zodat er straks geen verf onder komt. Zo krijg je een mooi strak geschilderde vorm.

Verven zadenbak

Je kunt natuurlijk direct een kleurtje erop zetten, het nadeel hiervan is dat vaak de verf niet meteen goed dekt. Ik heb altijd wel een potje grondverf staan en schilder liever eerst een laagje grondverf erop. Dan dekt straks de kleurlaag veel beter. Op de verfpot staat dat het meestal wel een aantal uren duurt voordat de verf droog en overschilderbaar is. Bij ons was de grondverf na een klein uurtje al overschilderbaar. Daarna kun je de kleurlaag eroverheen zetten. Vind je de kleur niet dekkend genoeg kun je er eventueel nog een extra laag op zetten. Tip: gebruik verftesters of restjes van verf wat je nog hebt staan! Ben je klaar met schilderen? Verwijder dan meteen de tape. En verwijder de potloodlijntjes met de gum.

Creëer nog meer overzicht met onze handige maandkaarten

Speciaal op maat voor deze zadenbak/wijnkist maakten we de maandkaarten met invulschema’s. Op deze kaarten kun je zelf invullen welke zaden je hebt en wanneer je kunt beginnen met voorzaaien. Superhandig! We hebben ze per 4 voor je klaargezet op een A4-vel. Je moet ze wel zelf dubbelzijdig printen. Als je nou denkt waarom zijn sommige maandkaarten in verschillende kleuren? Omdat je soms begin van een maand en eind van een maand kan zaaien en de maand maart zowel in de winter als lente valt hebben we voor een overlap gekozen. Mocht je zelf aan de slag gaan deel je dan het resultaat met ons op Instagram? We zijn heel benieuwd wat jullie van deze DIY zadenbak maken!

Meer recepten vind je in de kruideneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!