Recept: rabarber-magnolia cupcakes met boter crème

Het is voorjaar, wat betekend dat er weer rabarber is. Ik stoofde de rabarber in de zelfgemaakte magnolia siroop en maakte er deze cupcakes met boter crème mee. De bloemige, iets kruidige magnolia siroop smaakt heerlijk bij de rabarber. Door de rabarber te stoven in de magnolia siroop hoef je bijvoorbeeld minder suiker toe te voegen en trekt de smaak van de magnolia lekker in de rabarberstoof! Ook deze we wat Magnolia siroop door de boter crème en om een beetje kleur te geven aan de boter crème voegden we stiekem een beetje roze kleurstof toe. Je kunt de met de Magnolia siroop ook een lekker voorjaarsdrankje maken met prosecco of voor een alcoholvrije variant met spa of tonic. Voeg er een blaadje gekneusde munt en een paar frambozen uit de diepvries aan toe voor een extra feestelijk effect!

Ingrediënten

Oogst
3 stengels rabarber
scheutje water
3 el Magnolia siroop
1 kaneelstokje
1 steranijs
evt wat extra suiker naar smaak

Gestoofde rabarber met magnolia siroop

Maak eerst de rabarber. Was de stengels en snijd de uiteindes eraf. Snijd de rabarber in stukjes van 2-3 cm. Doe de rabarber in een pannetje en voeg een scheutje water, de magnolia siroop en het kaneelstokje toe. Laat het geheel in zo’n 15-20 minuten op laag vuur gaar stoven. Ik zorg ervoor dat de rabarber nog niet helemaal uit elkaar valt, deze stukjes gebruik ik om de cupcakes mee te vullen. De overige rabarber bewaar ik een een schone glazen pot. Lekker voor bijvoorbeeld door de yoghurt.

Ingrediënten

Oogst
Voor 12 cupcakes
125 gr boter
125 gr suiker
125 gr zelfrijzend bakmeel
1 vanillestokje
snufje zout
2 eieren
Gestoofde rabarber

Cupcakes met rabarber en magnolia

Maak ondertussen de cupcakes. Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Mix de boter met de suiker in de keukenmachine tot een romige massa. Klop vervolgens de eieren er een voor een door. Spatel de bloem, zout en bakpoeder door erdoor en schep het beslag in de cakevormpjes. Vul de cakevormpjes voor ± 1/3 deel. Voeg een lepeltje gestoofde rabarber toe en vul de cakevormpjes met het deeg voor 2/3 deel. Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 ˚C in de oven. Laat de cupcakes vervolgens afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

Oogst

Voor 12 cupcakes

125 gr poedersuiker
125 gr zachte boter, op kamertemperatuur
2 el Magnolia siroop
1/2 vanillestokje

Boter crème met Magnolia siroop

Doe de boter in een keukenmachine en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg vervolgens langzaam de poedersuiker toe en mix tot een egale crème. Voeg het hete water en 2 eetlepels Magnolia siroop toe. Rasp het vanillestokje erboven uit en meng als goed door tot een romig geheel. Decoreer de afgekoelde cupcakes met de boter crème.

Het recept voor Magnolia siroop vind je hier.