De moestuin in: bietjes zaaien

Bietjes zijn makkelijke groenten om te telen. En het leuke is dat er heel veel verschillende soorten bietjes zijn in verschillende vormen en kleuren. Zorg voor een goede luchtige en humusrijke grond. Of voeg wat extra compost toe aan je moestuin. Bietjes houden van een voedingsrijke grond. Zaai om de paar weken een kleine hoeveelheid in plaats van alles in een keer. Er zijn veel verschillende soorten bietjes. Je hebt bijvoorbeeld zomerbiet (inzaaien maart-juni) en winterbiet (herfstteelt), deze wordt in juni gezaaid en kun je vaak lang bewaard worden in de winter. Winterbieten hebben wel meer kooktijd nodig dan zomerbietjes. Zomerbietjes hebben ongeveer 20 minuten kooktijd en winterbieten 1,5 tot 2 uur.

Oorsprong bietjes (Beta Vulgaris)
Bieten en snijbiet behoren net als spinazie tot de Ganzenvoetfamilie (Chenopodium), die weer een geslacht is uit de Amaranten familie (Amarantaceae). De Latijnse naam voor bietjes is Beta vulgaris. Bietjes waren vroeger bij de Grieken en Romeinen al bekend, de herkomst van de biet (Beta Vulgaris is rond het Middelandse Zeegebied. Ook in Slavische landen, met name Rusland, Oekraïne en Polen wisten ze wel raad met de rode bieten en maakten ze er Borscht van. Borscht , borsjt , borsjtsj of borsh wordt gemaakt van rode biet, ui, runderbouillon en zure room. Deze basis ingrediënten kunnen worden aangevuld met kool, wortelen, dille en knoflook.

Eigenschappen bietjes

Rode bieten zijn rijk aan mineralen, zoals kalium en vezels. Ook zijn de bietjes een uitstekende bron van vitaminen. Waaronder foliumzuur (vitamine B11) en vitamine C. Het loof van zomerbietjes is voedzaam en rijk aan vitamine A en C, ijzer en kalk. Rode bieten zijn een nitraatrijke groente. In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften.

Bietjes telen

Bietjes kunnen best goed tegen de kou. De zaden kiemen in de kas binnen zo’n 2 tot 3 weken. Als je ze vroeg zaait, dan kun je rond eind maart al wat zaailingen uitplanten voor een vroege oogst. Zaai je de bietjes later in het seizoen bij warmer weer dan kiemen ze al binnen 2 weken. Vanaf maart en tot eind juni kun je ze direct in de volle grond zaaien. Je zaait de bietjes direct in de volle grond in rijen met een tussenafstand van zo’n 30 cm. Wij zaaien de bietjes vaak vroeg voor in trays en planten als de zaailingen groot genoeg zijn de plantjes uit. Zaai dan 1 zaadje per potje.

Bietjes oogsten

Ongeveer 3 maanden na het zaaien kun je de bietjes oogsten. Oogst steeds de dikste bietjes. Door te kijken en te voelen met je hand merk je vanzelf welke bietjes groter zijn. Je trekt de bietjes met het loof gemakkelijk uit de grond, door de onderaan het loof vast te pakken.  Je kunt ook om en om oogsten, zo krijgen de overblijvers meer ruimte om te groeien en kun je over een langere periode oogsten.

Bewaren

Zomerbieten met loof zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Zonder loof is dat zo’n 3 dagen. Winterbieten kun je meerdere weken op een koel plaats (12-15 ˚C) bewaren. Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar. Je kunt de bieten twee tot drie minuten blancheren, de schil er af halen en daarna in plakken of stukjes invriezen. Ingevroren zijn bietjes ongeveer 12 maanden houdbaar. Je kunt de bietjes ook inkuilen (een gat graven in de grond) of bewaren in een kistje met vochtig zand, op een vorstvrije plaats (bijvoorbeeld in de kelder), dan kun je ze zelfs een paar maanden bewaren.

Bietjes lekker met

Bietjes hebben een aardse en zoete smaak. Er zijn heerlijke en spannende smaakcombinaties met bietjes te maken! Denk aan vis, een heerlijke klassieke combinaties is een salade met makreel en jonge aardappelen en verse dille. Of wat dacht je van sinaasappel, door sinaasappel in de bietjessoep te verwerken, of een salade met sinaasappel en buffelmozzarella. Maar ook chocolade, de welbekende Velvet Cake werd oorspronkelijk met bietjes gemaakt, door de combinatie van karnemelk kreeg de cake zijn mooie rode kleur. Wij maakten er een bietenbrownies met rozenwater en bieten-rozenjam mee. Ook heel bijzonder van smaak!