Recept kruidige bosthee met dennennaalden

Dennennaalden uit het bos

Bij een boswandeling vind ik de overgang tussen de loofbomen en dennenbomen zo heerlijk. In het dennenbos voelt het ook meteen een stuk koeler, vooral in de warme zomer een aangename plek om te wandelen. Je ruikt ook de frisse dennengeur die je doet denken aan warme donkere avonden rondom de kerstboom. Wist je dat je van de dennennaalden ook thee kunt zetten? Dennennaalden hebben een heilzame werking voor je haar, ogen en weerstand en geeft een ontspannen gevoel. In veel Noordelijke landen wordt de thee vele gedronken en gebruikt om het lichaam te ontgiften. Geen zin om het bos in te gaan? Bij verschillende bio-winkels kun je ook lekkere bosmix vinden, met dennennaalden erin, om thee van te zetten.

Ingrediënten

Oogst & wildpluk

Voor een pot thee bij elkaar een flinke handvol:

  • dennennaalden
  • tijmtakjes
  • citroenmelisse blaadjes
  • salieblaadjes

Bereiding

Doe de kruiden in een grote pot thee of neem de kruiden mee onderweg tijdens een bowandeling in een papieren zak. Pluk de dennennaalden op borsthoogte en kneus de naalden. Als je thuis bent voeg je de dennennaalden bij de overige kruiden en giet je er kokend water over. Of voeg de dennennaalden bij de kruiden in de thermoskan. Laat ongeveer een kwartiertje trekken en giet de thee door een theezeefje in een mok of glas.

Eigenschappen

Dennennaalden zijn een bron van vitamine C. Thee uit dennennaalden is dan ook een uitstekende manier zijn om het immuunsysteem te versterken en ziekten van de luchtwegen te bestrijden.Van sparrennaalden is overigens ook thee te maken. Een andere boom met naalden is de larix, te herkennen aan meer naalden die samenkomen in een bundeltje. Zet geen thee van larixnaalden, want die zijn giftig! Onderstaand ezelsbruggetje:

 • Spar = single = één naald
 • Den = duo = twee naalden
 • Larix = legio = meer naalden

 

Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. Deze kruidenplant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.

Citroenmelisse werkt kalmerend en ontspannend en bevat onder andere vitamine C en E. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel

Salie werkt samentrekkend en ontstekingsremmend. Van de salie kun je zowel het blad als de bloem (in de zomer) gebruiken. Gebruik het ter ontspanning, bevordering van de spijsvertering of bij vastzittende hoest.

oogstfestijn pompoen editie

Meer recepten vind je in de pompoeneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!