Moestuintips: voorjaarsklussen!

Voorjaarsklussen

In maart kunnen er allerlei groenten voorgezaaid worden die je later op de volle grond kunt uitplanten. Op de tuinderij staan de druiven en orchideeënkas inmiddels vol met trays van spitskool, koolrabi, Chinese kool, snijbiet, rode biet (het ras Egyptische platronde dat heel geschikt is voor de vroege teelt), heel veel trays met spinazie, rode en groene little gem. Als de plantjes groot genoeg zijn, zetten we ze overdag een aantal dagen buiten en ’s nachts weer binnen om ze ‘af te harden’. Na een dag of vier/vijf gaan we ze vervolgens buiten uitplanten

Zaaikalender april

Nu buiten zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (week ze eerst een nacht in lauw water) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm

Onder glas voorzaaien: artisjokken, broccoli, courgettes, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, maïs, paksoi, rode peper, pompoen,snijbonen, spruitjes en witlof.

Vensterbank

Thuis kun je ook volop in de vensterbank voorzaaien. Denk aan verschillende tomaten zoals, rode en oranje pruimtomaten, gele, rode, oranje, paars-zwarte kerstomaten, struiktomaten. Op de tuinderij hebben we dit jaar wel 15 rassen tomaten gezaaid!  Ook kun je beginnen met voorzaaien van aubergine en paprika. De meeste tomaten laten zich na 1,5 week al zien, de aubergines en paprika’s zijn tragere kiemers, die zie je nog niet zo snel te voorschijn komen, maar wees gerust dit komt vanzelf!

DIY Kweekpotjes

Voor in de vensterbank kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, die je straks met pot en al in de grond kunt zetten. Of maak zelf potjes van oud krantenpapier. Je bent meteen duurzaam bezig door het oude papier her te gebruiken! Het papier kun je laten zitten als je straks gaat uitplanten. Wij gebruikten hiervoor een Pressoir Pot de Papier van Secrets Potager, ook Dille & Kamille heeft een papieren kweekstamper in haarassortiment. Pimp de zelfgemaakte potjes met dit leuke papier van oogstuiteigentuin.nl, het kleurrijke patroon maakt van je vensterbank een voorjaarsfeestje.  Download het DIY Papier met patroon oogstuiteigentuin.nl.

Verspenen

Je kunt meerdere zaadjes in een zaaibakje of turfpotje zaaien Vanaf het moment dat de eerste kiemplantjes twee echte blaadjes vertonen moet je verspenen.

Dat betekend dat je elk kiemplantje in een apart potje gaat verplanten. Neem de kiemplantjes nooit bij het stengeltje vast, maar bij de kiemblaadjes – deze blaadjes verdwijnen na en paar weken en he tis dus niet erg als deze blaadjes beschadigen. met je ene hand houdt je het blaadje vast en met je andere hand maak je de wortel los. Zet het plantje iets dieper in het nieuwe potje dan dat het in het oude potje stond. En druk de grond rondom het plantje voorzichtig aan.

Rabarber en bleekpotten

Rabarber laat zich vroeg in het voorjaar zien. Op de plek waar de wortel van de rabarber in de grond zit, ontstaan dikke rode knoppen, waar de rabarberstengels uit gaan groeien. Het zien van de deze rode knoppen, vind ik een voorjaarsbode. Een aantal jaren geleden hebben we aardewerk rabarber bleekpotten aangeschaft. Zodra we de rode knoppen zien van de rabarber zetten we deze potten op de rabarber. In deze potten is het – uiteraard – donker en warmer. De rabarber gaat daardoor geforceerd groeien, op zoek naar het licht dat er niet is. De stengels worden bleek rozerood en de kleine bladeren blijven wit omdat er geen daglicht is. De smaak van deze rabarber is zoeter, zachter van structuur en wordt ook wel ‘champagne rabarber’ genoemd. Heerlijk!

Fruitbomen snoeien

Het is een goed moment om de fruitbomen te snoeien. April is een goede periode om sterk groeiende appel- en perenrassen aan te pakken. Kort voor de bloei snoeien werkt groeivertragend en heeft als voordeel dat er minder hergroei ontstaat rond de snoeiwonden. Bij rassen die elk jaar een flinke vruchtdunning nodig hebben kun je ook de sporenstelsels dunnen. Daarbij wordt dan steeds het oudste deel van het spoor weggehaald. Snoeien rond april heeft ook als voordeel dat de sapstroom op gang komt en snoeiwonden zich dan snel zullen herstellen. Met minder kans op infecties

Kruiden terugsnoeien

Vorstschade, dorre, bruine twijgen worden in april weggesnoeid. Snoei terug tot op levendige plantendelen. Salie mag je nooit te diep insnoeien, de planten overleven dat niet. Niet-groenblijvende soorten worden behandeld zoals vaste planten, d.w.z. dat in het voorjaar (maart) de dorre takjes en bladeren verwijderd worden. Vele kruiden zoals rozemarijn, salie en lavendel worden gemakkelijk houterig. Zij worden eind maart- begin april ingesnoeid om hun mooie vorm te behouden of opnieuw te verkrijgen. Probeer voorzichtig steeds boven de groene delen van de plant te blijven, dus niet te diep insnoeien. Denk hierbij aan: laurier, hysop, tijm, rozemarijn,  lavendel en winterbonenkruid.

Meer handige moestuintips en kruidenweetjes
vind je in de voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!