Moestuintips: alles over kruiden en zaadbewaarzakjes!

kruidentuin

Je eigen kruidentuin!

Kruiden zijn onmisbaar in de keuken en heerlijk om mee te koken. Maar veel kruiden hebben ook geneeskrachtige eigenschappen welke in het verleden veel gebruikt zijn. Helaas is onze algemene kennis hierover zo goed als verdwenen.

Voor deze editie van Oogstfestijn zijn we dus op onderzoek gegaan en hebben we een aantal kruiden voor je op een rijtje gezet. Kruiden kweek je gemakkelijk in potten op je balkon of vensterbank. En maakt dus niet uit of je nou klein behuisd bent of een grote tuin tot je beschikking hebt.

Kruidentuin aanleggen

Zorg voor zoveel mogelijk variatie van verschillende kruiden en zet ze op een goede plek in de tuin, zodat je zoveel mogelijk kan oogsten. Kruiden uit het Middellandse Zeegebied zoals tijm, rozemarijn, knoflook, dille en venkel houden van een zonnige plek. Kruiden die niet al te groot worden zijn o.a. bieslook, bonenkruid en basilicum.

Kruiden in pot of tuin

Geef citroenmelisse, kervel, munt en pepermunt een grotere bak, zodat ze meer ruimte hebben. Munt staat er overigens om bekend dat ze erg kan woekeren. Je kunt munt daarom beter in een bak of pot kweken. Zet je een kruidenbak tegen een muur dan kun je hogere planten zoals hyssop en dragon achterin de bak bij de muur plaatsen en kleinere planten als selderij, tijm en bonenkruid ervoor.

Kruiden zaaien of planten

Sommige kruiden kun je gemakkelijk zelf zaaien, maar voor andere planten is het gemakkelijker om bij een kweker te kopen. Denk aan citroenmelisse, dragon, kruizemunt, lavendel, marjolein, munt, rozemarijn en salie. Eenjarige gekweekte kruiden zijn anijs, basilicum, bonenkruid, dille, koriander, peterselie en tuinkers. Vaste kruidenplanten zijn citroenmelisse, dragon, kruizemunt, lavendel, marjolein, munt, rozemarijn, tijm en salie. Deze kruiden kun je dan ook een vaste plek geven in de tuin.

Zaden oogsten

Verzamel zaden van doorgeschoten kruiden, bij voorkeur op een koele en droge plek uit de zon. Bewaar de zaden in de leuke bewaarzakjes op een koele of droge plek voor volgend jaar.

Bewaarzakjes!

In deze leuke bewaarzakjes kun je heel handig je zaadjes veilig bewaren. Schijf op het zakje welke zaadjes erin zitten en wanneer je ze wilt zaaien. Download de zakjes hier en print ze uit, even uit knippen en vast plakken. En je zakjes zijn klaar voor het gebruiken!

Meer kruidige tips vind je in de
voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!