januari onderhoud tuingereedschap

Controleer en repareer je tuingereedschap met deze handige poster!

Voorjaar

We verlangen naar het voorjaar en staan alweer te trappelen om de tuin in te gaan. We moeten alleen nog een beetje geduld hebben. Echt een winterklusje is controleren en repareren van je tuingereedschap. 

En mocht het niet meer ter repareren zijn, denk aan je tuinlaarzen of tuinhandschoenen, verwen jezelf met nieuwe hippe handschoenen zodat je er in het voorjaar ook weer goed voor de dag kunt komen ūüėČ

Om je geheugen een beetje op te frissen maakte illustrator Marloes Veelenturf deze handige tuinposter met ‘Onmisbare tuingereedschappen’ speciaal voor oogstuiteigentuin.nl.

Je kunt de poster hier downloaden. Geef je ‘m een mooi plekje in de schuur of in de keuken? En mocht je het leuk vinden maak er een foto voor op instagram met de #oogstuiteigentuin en wie weet zie je jouw foto terug op onze website!

Waarom?

Waarom is het belangrijk om je tuingereedschap goed schoon te houden? Wanneer je je tuingereedschap goed schoonmaakt houd je onder andere plantenziektes, schimmels, eitjes van insecten en onkruid weg uit je tuin. Spoel je gereedschap altijd na gebruik goed af. Haal er vervolgens een doek over of een (staal)borstel langs.

roest

Je kunt je tuingereedschap met lijnzaadolie invetten (lijnzaadolie is een natuurproduct en dus goed voor het milieu).  Wanneer je hiervan een klein laagje over je tuingereedschap smeert zal dit een beschermende laag vormen. Dit voorkomt dat je gereedschap gaat roesten. Zorg ervoor dat je niet te veel olie gebruikt. Een dun laagje is echt al voldoende.

Slijpen

Het slijpen van tuingereedschap kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten doen. Het slijpen doe je door middel van een slijpsteen of een bijlvijl. Wanneer je wilt gaan slijpen, doe dit dan aan het begin of aan het einde van een seizoen. Niets is zo fijn als je in het voorjaar in de tuin kan spitten, hakken, snoeien met roestvrij, scherp geslepen gereedschap! Ook je schop en schoffel werken beter wanneer je ze blijft slijpen.

A4 download poster Gereedschappen