De lente komt eraan, tijd om te gaan zaaien!

Lentekriebels!

De Lente komt eraan! En met dit mooie weer fijn om de moestuin weer in te kunnen gaan. Langzaam word het warmer en gaan de dagen langer duren. In de moestuin op Tuinderij Eyckenstein is de eerste veldsla al geplant, zijn de doperwten voorgezaaid en mocht de eerste broccoli ‘Purple Sprout’ afgelopen week naar buiten. Eind augustus vorig jaar werd de broccoli gezaaid, later verplant in grotere potten en nadat de plantjes de hele winter lekker warm in de kas hebben gestaan mogen ze nu eindelijk uitgeplant worden!

Moestuinklusjes

Het is tijd om de zaaibedden gereed te maken: hark nogmaals de bedden en haal de bodembedekking weg (o.a. bladeren). De frambozen mogen aangebonden worden en eind maart kunnen de rozenstruiken gesnoeid worden. We kunnen gaan voorzaaien in de vensterbank, denk hierbij aan kruiden als bernagie, kamille, tijm en lavendel. En groenten: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei. Ook kan er al in de moestuin gezaaid worden, zoals spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winter-uien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. De knoflook kan uitgeplant worden en vergeet ook niet de rabarber te scheuren en te planten.

DIY Kweekpotjes

Voor in de vensterbank kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, die je straks met pot en al in de grond kunt zetten. Of maak zelf potjes van oud krantenpapier. Je bent meteen duurzaam bezig door het oude papier her te gebruiken! Het papier kun je laten zitten als je straks gaat uitplanten. Wij gebruikten hiervoor een Pressoir Pot de Papier van Secrets Potager, ook Dille & Kamille heeft een papieren kweekstamper in hun assortiment. Pimp de zelfgemaakte potjes met dit leuke papier van oogstuiteigentuin.nl, het kleurrijke patroon maakt van je vensterbank een voorjaarsfeestje.  Download het DIY Papier met patroon hier.

Nodig

  • Schaar
  • Papieren kweekstamper
  • DIY papier van oogstuiteigentuin.nl

Zelfgemaakte papieren kweekpotjes

werkwijze

Knip strookjes papier van ongeveer 30 cm lang en 10 cm breed. Als je het DIY Papier print op A4 kun je er precies 2 stroken uithalen. Rol elke keer een papieren strook rond het onderste gedeelte van de pers. Zorg ervoor dat er zo’n 3 cm aan de onderzijde uitsteekt.

Vouw het gedeelte wat uitsteekt aan de onderzijde van de pers naar binnen, beetje bij beetje tot dat je helemaal rond bent. Druk de pers in de in de houder en druk stevig aan. Verwijder het gevouwen kweekbakje uit de kweekpotjes-maker en vul met aarde.

Zaai in elk potje een zaadje en begiet ze regelmatig met water. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze uitplanten in de tuin. De papieren potjes zullen in korte tijd vergaan en de wortels van de plantjes kunnen dan makkelijk doorgroeien. Je kunt i.p.v. het DIY papier met patroon van oogstuiteigentuin.nl ook krantenpapier gebruiken.

Gebruik dan bij voorkeur krantenpapier, papier dat wordt gebruikt voor tijdschriften is dikker en vaak gecoat en zal niet zo snel vergaan als krantenpapier.

Meer handige moestuintips en kruidenweetjes
vind je in de voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!