Recept: Valentijnstaartje met rode bieten en eetbare bloemen

Aankomende zondag is het weer Valentijnsdag. En deze winter wellicht toch een beetje anders dan anders. Dit keer niet uit eten of een romantische film in de bioscoop. Maar er zijn nog zoveel leuke manieren om je Valentijn te verrassen! Maak samen een heerlijke boswandeling en verras je geliefde bij thuiskomst met deze heerlijke Valentijnstaart met rode bietjes. Decoreer het taartje met eetbare bloemen en Macarons, eenvoudig en groots effect! Of maak lekkere zandkoekjes in hartvorm en geef ze een roze glazuur door 2 eetlepels bietensap toe te voegen. Het recept voor de zandkoekjes vind je hier. En we hebben ook weer een leuke download voor je; de quote ‘My heart be♥ts for You’ kun je downloaden op A6 formaat en printen als kaart. Stuur ‘m met de post naar je geliefde of iemand die je lief is!

Ingrediënten

Oogst

1 taartvorm hart 17ø voor 2 taarten

  • 340 gr (patent)bloem
  • 60 gr maïzena
  • 15 gr cacao
  • 5 gr baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 100 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 300 gr suiker
  • 2 eieren
  • 150 ml olie
  • 250 ml karnemelk
  • 1 el azijn
  • 1 el vanille extract
  • 2 geraspte rode bietjes (voorgekookt)

 

 

Bereiding

Maak eerst de frosting (zie ingrediënten onder aan de blog)

Smelt de witte chocolade in een hittebestendige kom au bain-marie. Laat ondertussen iets afkoelen. Klop de boter luchtig met de mixer. Maak je gebruik van een keukenmachine kies dan de vlinder. Voeg de roomkaas toe samen met de vanille en laat het op een lage stand ongeveer 3 minuten draaien. Giet dan de lauwe gesmolten witte chocolade toe. Voeg als laatst beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat mengen tot het een egale en luchtige frosting is. Voeg evt. 1 el bietensap toe om de frosting mooi roze te kleuren. Zet in de koelkast om stevig te worden.

Maak de cake

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bodem van de taartvorm in met boter en bestuif met een dun laagje bloem. Maak vervolgens de cake. Doe de bloem, maïzena, cacao, baking soda en snoef je zout in een mengkom. Meng voorzichtig door elkaar en zeef vervolgens het bloemmengsel door een fijne zeef. Doe ondertussen de boter in de keukenmachine en kies de draadgarde. Mix de boter luchtig. Laat de boter draaien terwijl je de suiker erbij doet. Meng één voor één de eieren erdoor. Daarna voeg je de olie, azijn, vanille, karnemelk, en de rode bietenrasp toe. Om een rode kleur te verkrijgen voeg dan 2 tl eetbare rode kleurstof toe. Voeg vervolgens het bloemmengsel toe en mix tot een gladde massa. Vul de taartvorm met het bakmengsel. Let op: deze hoeveelheid is voor 2 cakes als je een bakvorm van 17 cm ø gebruikt! Als je 1 taartvorm hebt, doe dan de helft van het bakmengsel in een bakje en zet in de koelkast. Als de 1e taart gebakken is kun je de 2e taart bakken met het restant van het bakmengsel. Vind je dit te veel, dan kun je ook 1 cake invriezen.

Bak de taart ongeveer 25 minuten op 175 graden in de oven. Draai daarna de oven terug naar 140 graden en bak nog eens 20 minuten. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

Oogst

Witte chocolade frosting

  • 100 gram roomboter
  • 150 gram roomkaas
  • 100 gram witte chocolade, gesmolten en iets afgekoeld
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • Evt. 1 el bietensap voor een roze kleur
  • Spuitzak

Maak de laagjestaart

Laagjestaart met witte chocolade frosting

Halveer de taart door horizontaal met een plat mes de taart doormidden te snijden. Haal voorzichtig de bovenste laag eraf. Haal de frosting uit de koelkast. Vul een spuitzak met de frosting. Spuit vervolgens zoveel toefjes op de onderste laag van de taart, zodat de bodem mooi bedekt is. Leg de bovenste laag van de taart er weer op. Spuit ook op de bovenzijde van de taart toefjes frosting en bede de hele bovenzijde ermee.

Decoreer met eetbare bloemen en Macarons om het extra feestelijk te maken!

Fijne Valentijnsdag!

Meer recepten vind je in de kruideneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!