Recept: zandkoekjes met eetbare voorjaarsbloemen

zandkoekjes met eetbare voorjaarsbloemen en icing

Het voorjaar is afgelopen vrijdag officieel begonnen en er groeien volop eetbare bloemen bij ons in de moestuin-bakken. Bloemen die we vorig jaar al hebben geplant en gezaaid. Er bloeien viooltjes, komkommerkruid, goudsbloemen en heb ook de eerste stokrozen al gezien! Om het voorjaar te vieren delen wij dit recept met zandkoekjes en eetbare bloemen met je. Niet alleen heel fleurig, ook heel leuk om samen met je kinderen te maken. Heb je (nog) geen eetbare bloemen in de tuin staan? Dan kun je ook heel goed gedroogde eetbare bloemen gebruiken. Denk aan gedroogde lavendel, goudsbloem een rozenblaadjes. Voor de variatie kun je zowel zandkoekjes maken met gesuikerde bloemen en een Royal Icing met bloemen.

ingedienten voor zandkoekje met eetbare voorjaarsbloemen
bloemen voor zandkoekjes met eetbare voorjaarsbloemen

Ingrediënten

Oogst

Voor ± 20 koekjes

 • 100 gr poedersuiker
 • 200 gr zachte roomboter
 • 250 gr biologische bloem
 • 1 ei
 • snufje zout

Bereiding

Zandkoekjes

Klop de zachte boter in een keukenmachine samen met de poedersuiker tot een zacht en romig mengsel. Meng vervolgens de bloem en het ei erdoor en voeg een snufje zout toe. Vorm met je handen een bal van het deeg. Rol met wat bloem tot een worst. Laat het afgedekt on plastic ong. 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een vierkante plak met een dikte van ong. 1 cm. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een koekjes uitsteekvorm ronde cirkels in het deeg. Haal de koekjes nog niet los, bak ze voorgesneden en al en haal later los. De koekjes kunnen anders uitvloeien waardoor de strakke ronde vorm verdwijnt. Wil je de koekjes decoreren met een gesuikerde bloemen laag, dan doe je dit eerst voordat je de koekjes afbakt. Wil we een Royal Icing laag met eetbare bloemen, bak dan eerst de koekjes af. Bak de koekjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in 15-20 minuten. Laat de koekjes kort afkoelen op een rooster en snijd de koekjes nu goed door langs de voorgesneden lijnen.

zandkoekjes met eetbare voorjaarsbloemen
hand met bloemen voor zandkoekjes met eetbare voorjaarsbloemen

Ingrediënten

Oogst

Gesuikerde laag met bloemen

 • eiwit van 1 ei
 • suiker
 • eetbare bloemen (vers of gedroogd)

Royal Icing met bloemen

 • 300 gr poedersuiker
 • ½ el citroensap
 • eiwit van 1 ei
 • eetbare bloemen (vers of gedroogd)

Bereiding

Gesuikerde laag met eetbare bloemen
Splits een ei en gebruik het eiwit. Gebruik je verse bloemen, druk ze dan vooraf een beetje plat tussen keukenpapier voordat je ze op de koekjes legt. Gebruik je gedroogde bloemen, strooi ze dan over de ongebakken zandkoekjes. Strijk vervolgens het eiwit over de uitgespreide bloemblaadjes of gedroogde bloemen en bestrooi met een beetje suiker. Bak vervolgens de koekjes zoals hierboven omschreven.

Royal Icing met eetbare bloemen
Wil je de koekjes decoreren met een mooie witte suiker laag en eetbare bloemen? Maak dan een Royal Icing laag. Het verschil met Royal Icing en glazuur is dat Royal Icing sneller en harder opdroogt doordat er een eiwit en minder vocht aan toegevoegd wordt dan aan glazuur. De harde icing laag wordt dan ook veel voor koekjes gebruikt, terwijl glazuur voor taarten en cakes wordt gebruikt. Meng de ingrediënten door elkaar en bestrijk de zandkoekjes nadat ze gebakken zijn met een laagje icing. Strooi er vervolgens verse of gedroogde bloemetjes over en laat drogen.

Meer recepten vind je in de voorjaarseditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!