Frisse groene salade met tuinbonen en kruiden

Salade met duizendblad en longkruid

Met deze warme dagen en frisse regenbuitjes tussendoor groeit en bloeit de tuin volop! Dat betekend naast dat je lekker in je tuin kunt werken jezelf ook kunt verwennen met de heerlijke oogst van het seizoen. In de moestuin komt nu van alles op en kunnen we volop oogsten en genieten van al dit heerlijks!

Verwen jezelf eens met een lekkere lichte lunch met de oogst uit eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan een met een verfrissende lentesmoothie of een groene salade van veldsla of pluksla. Met de verse munt en jonge tuinboontjes is deze salade heerlijk fris! Voeg ricotta of geitenkaas toe en decoreer met Maarts viooltjes, duizendblad en longkruid voor een feestelijke groene salade.

Duizendblad

is een plant met een schermbloem. Je kunt duizenblad nu volop oogsten. Bij Agnes staat duizenblad in de kruidentuin. Ook kun je duizenblad makkelijk wildplukken, ze staat vaak in de berm tussen de wilde bloemen.

Zaaien kan in april, doet het goed op de meeste grondsoorten, in de zon of halfschaduw. Plant afstand ± 20 cm, Planthoogte ± 80 cm Het is een overblijvend kruid. Als je niet wilt dat deze plant woekert in je tuin kun je hem het beste in een pot zetten.

De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak,  gebruik in een voorjaarsalade of om soep mee te trekken. Jonge bloemkopjes zijn pittig van smaak. Of voeg de blaadjes toe aan een verkwikkende lentetheemix.

Nog meer frisse recepten voor het voorjaar uitproberen?
Bekijk deze lentesmoothie!

duizenblad

Ingrediënten

  • 200 g verse tuinbonen
  • 100 gr veldsla
  • 125ng ricotta
  • verse kruiden: munt, longkruid, duizendblad, salie, oregano
  • 50 g pijnboompitten
  • viooltjes voor decoratie

voor de dressing

  • 100 ml olijfolie
  • 2 el. citroensap
  • 1 el. vloeibare honing
  • Verse kruiden: munt, salie, oregano
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Kook de tuinbonen in water en zout in ong. 6-7 minuten beetgaar gaar. Was de sla en doe in een kom. Snijd de ricotta in stukjes en verdeel over de sla. Rooster de pijnboompitten ondertussen in een koekenpan.

Maak de dressing door alle ingredienten in een kommetje door elkaar te mixen. Breng op smaak met peper en zout. Giet de tuinbonen af en verdeel over de sla. Snijd de kruiden in stukjes en strooi samen met de andere kruiden en geroosterde pijnboompitten voer de sla.

Serveer met de kruiden-dressing. Decoreer met de Maarts viooltjes, blaadjes van de duizendblad en de bloemetjes van het longkruid.

Meer verkwikkende recepten vind je in de
voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!