Voorjaarsrecept: lente kruidentheemix

Citroenmelisse

Werkt slaapbevorderend (bij teveel gebruik werk het narcotisch). Het revitaliseert het zenuwstelsel, vrolijkt op, werkt opbeurend en stabiliseert emoties. Citroenmelisse kan in mei worden gezaaid in de volle grond. Citroenmelisse houdt van een vochtige grond en staat graag in de schaduw. De plantafstand is ±60 cm. Het is een overblijvend kruid.

In pot of bak op het balkon kun je het beste een plant bij de kweker halen en planten in maart-april. Zodra de blaadjes groot genoeg zijn kun je oogsten. Bewaren: diepgevroren of gedroogd. Citroenmelisse heeft een frisse, citroenachtige smaak en lekker om thee van te zetten of om te gebruiken in gerechten waarin citroensap een rol speelt. Kook de citroenmelisse niet mee, maar voeg op het laatst toe.

Kleine pimpernel

Pimpernel smaakt pittig, een beetje nootachtig en heeft een sterke komkommersmaak. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt bij eczeem, wonden en brandwonden. Gebruik de jonge blaadjes en bloemen. Verse bladeren bevatten vitamine C. Ze bevorderen de spijsvertering.

Zaai ze in april – mei op een tamelijk droge kalkhoudende grond.  Of koop ze bij de kweker. Ze zijn winterhard. Plantafstand ± 30 – 40cm. De planten worden ± 50 cm hoog. Het kruid is overblijvend. Je kunt de blaadjes het hele jaar oogsten. Dit kruid kan worden gedroogd maar verliest wel veel geur. Ook lekker om een kruidenazijn van te maken of verwerk in een voorjaarssalade. Kleine pimpernel past goed in sauzen en dressings in combinatie met dragon en rozemarijn.

Nog meer frisse recepten voor het voorjaar uitproberen?
Probeer de veldsla kruidensoep!

Ingrediënten

Voor 1 pot thee

  • citroenmelisse
  • verveine
  • roomse kervel
  • duizendblad
  • hondsdraf
  • oregano
  • kleine pimpernel
  • bosviooltje
  • goudsbloem
  • papieren zak
  • schaar
  • theepot

Bereidingswijze

Ga de tuin in en knip met een schaartje de bloemen en kruiden uit de tuin of gebruik gedroogde kruiden. Goudsbloem bloeit pas later in de zomer. Wij hebben deze vorig jaar geplukt en gedroogd.

Thee zetten: Doe een handvol vers geplukte bloemen en kruiden of gedroogde kruiden in een theepot en giet er heet water over. Zet de theepot op een theelichtje en laat 5-10 minuten trekken. Zeef bij het inschenken de thee door een zeefje. Of gebruik een theepot met speciale houder of zeef voor kruidenthee. Kies je favoriete kruiden en maak je eigen theemix. Als je overal een paar takjes van plukt bewaar deze dan in een papieren zak op een droge plek.

Hang er een leuk kruidenlabel aan. Voor de Oogstfestijn Lente kruiden theemix hebben wij alvast een label voor je gemaakt. Voor dit leuke label en nog meer leuke labels klik hier om te downloaden.


Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /var/www/vhosts/oogstuiteigentuin.nl/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/helpers/helpers.php on line 60

Meer verkwikkende recepten vind je in de
voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!