rabarber taart panna cotta

Recept: Lente Panna Cotta taart met gestoofde rabarber

rabarber taart panna cotta

Het is weer tijd voor rabarber! Elk jaar als de rabarber weer te oogsten is of in de winkel ligt weet je dat het voorjaar (bijna) begonnen is. Wist je dat rabarber eigenlijk een groente is? Officieel oogst je rabarber vanaf begin april tot 21 juni. Dan gaat het oxaalzuur weer omhoog in de plant en laat je de plant met rust tot het volgende seizoen. Oogst nooit alle rabarberstengels zodat de plant kan blijven groeien. De rabarber is heerlijk te verwerken als jam, compote of zoals in dit recept gestoofd. Je kunt rabarber verwerken in taart, Crumble of in een zomerse salade met geitenkaas en aardbeien.

rabarber taart panna cotta

Ingrediënten

Oogst

Voor de bodem (goed voor 2 taarten 24 cm)

  • 360 g zachte boter
  • 185 g suiker
  • 1 ei
  • 440 g bloem
  • 50 gr boter
  • mespunt zout

Voor de Panna Cotta room

  • 500 ml verse slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 3 blaadjes gelatine

 

Bereiding

Taart

Maak eerst het deeg. Zie voor bereiding recept Tamme Kastanje chocoladetaart.

Maak de Panna Cotta room

Doe de slagroom in een steelpan en verwarm tot het bijna kookt. Snijd ondertussen het vanillestokje met een scherp mes in de lengte open. Schraap het merg eruit en voeg deze samen met de suiker toe aan de room. Verwarm de room al roerend 10 minuten op laag vuur.

Week ondertussen de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de room. Roer net zolang totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de Panna Cotta room over taart. Zet de taart minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast. Je kunt de taart een dag van tevoren maken en de volgende dag afmaken met de gestoofde rabarber.

rabarber taart panna cotta

Ingrediënten

Oogst

  • enkele stelen rabarber
  • 2 steranijs
  • 4 kardemompeulen
  • 2 el suiker
  • bodempje water

Bereiding

Gestoofde Rabarber

Was de rabarber en snijd de rabarberstelen in stukjes van zo’n 4 centimeter lang. Doe de rabarber samen met de steranijs en kardemom peulen in een ruime pan en voeg een beetje water toe (zodat het niet aanbrandt). Breng de rabarber aan de kook en laat op een laag pitje het zo’n 20 minuten op laag vuur stoven. Kijk regelmatig of de rabarber nog heel is, hij moet zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Verwijder de steranijs en kardemom. Verdeel de rabarber over de Panna Cotta roomtaart. Decoreer de taart met leuke zelfgemaakte bloemen taartstekers. Het stappenplan voor deze DIY vind je hier.

Tip: maak er gelijk een rabarber-jam met steranijs en kardemom met de overige rabarberstengels van door de suiker te vervangen met geleisuiker. Voor 750 gr rabarber voeg je 250 gr geleisuiker toe.

Meer recepten vind je in de kruideneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!